Zaposleni u javno-komunalnim preduzećima da budu izuzeti iz smanjenja plata

30.10.2014.

Najavljene mere štednje kroz smanjenje zarada u javnom sektoru ugroziće materijalni i socijalni položaj 70.000 zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti, a sindikati traže da vlada izuzme taj sektor iz odluke o smanjenju plata.

 

Gotovo 95 odsto javno-komunalnih preduzeća nisu korisnici budžetskih sredstava i ne predstavljaju finansijsko opterećenje budžeta lokalnih samouprava, ukazali su Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost" i Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti.

Zarade u tim preduzećima se isplaćuju iz ostvarenog prihoda vršenjem komunalnih usluga i proizvodnjom i prodajom proizvoda, navode ti sindikati.

Prosečna zarada u javno-komunalnom sektoru niža je za 17 odsto od proseka privrede Srbije a, kako se dodaje dalje, više od 20 odsto zaposlenih u tom sektoru prima minimalnu zaradu.

Sindikati traže i otpočinjanje pregovora za Posebni kolektivni ugovor za komunalnu delatnost Srbije, uvođenje sive ekonomije u legalne tokove, a najavili su za ponedeljak, 3. novembra, zajedničku javnu sednicu ispred Vlade Srbije.

 

Izvor: Tanjug