Novi nacrt Zakona o radu za mesec dana?

20.01.2014.

Nacrt izmena Zakona o radu, o kojem je završena javna rasprava, ide na doradu. Formira se nova radna grupa koja bi trebalo da novu verziju završi za mesec dana.

 

Kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta danas je odlučio da se povuče nacrt izmena Zakona o radu, o kojem je završena javna rasprava. Planirano je da se osnuje nova radna grupa koja će pripremati predloge izmena tog propisa.

Sastanku su prisustvovali premijer Ivica Dačić koji je na čelu tog saveta, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Unije Poslodavaca Nebojša Atanacković i predsednici reprezentativnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost", Ljubisav Orbović i Branislav Čanak

Vučić je precizirao da "nacrt nije povučen iz procedure, već da je dogovoreno da će se razgovarati o svemu".

Nezadovoljni predloženim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu, sindikati su ranije tražili njegovo povlačenje iz procedure, uz pretnju masovnim štrajkovima i protestima ako to ne bude urađeno.

Dva reprezentativna sindikata su na početku izrade izmena Zakon o radu napustila pregovore nezadovoljna odnosom socijalnih partnera - Vlade i poslodavaca, i najavili da će uraditi sve da spreče usvajanje tog dokumenta.

.Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta je zaključeno da se formira zajednički tim koji će razmatrati nacrt zakona o radu, nakon čega će taj zakon ući u vladinu i skupštinsku proceduru.

Ističe se daje dogovoreno da se sva sporna pitanja vezna za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca.

Dogovoreno je i da se na narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta raspravlja o predloženim rešenjima zakona o privatizacija i zakona o stečaju, navodi se u saopstenju koje je izdato posle sastanka Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.

Kako je agenciji Beta rekao predsednik Unije poslodavaca srbije Nebojša Atanacković, Socijalno-ekonomski savet u punom sastavu sastati u narednih desetak dana, kada će se detaljnije ragovarati o izmenama Zakona o radu i drugih zakona važnih za uslove poslovanja i prava zaposlenih.

 

Vučić: Novi nacrt Zakona o radu za mesec dana

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar vučić očekuje da će novi nacrt zakona o radu biti završen za "mesec, dva ili tri" kroz dijalog s poslodavcima i sindikatima. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da želi da se postigne sporazum o novom zakonu o radu koji bi bio dobar za poslodavce, a stimulativan za radnike.

Vučić je rekao da će u izradu novog nacrta zakona biti uključeni i sindikati.

"Da to pokušamo da uradimo u narednih mesec, dva ili tri, ali da donesemo zakon koji će godinama, da ne kažem, decenijama da traje, koji će omogućiti lakše poslovanje za sve naše poslodavce, ali da omogući takav odnos radnika koji će biti stimulišući, a ne demotivišući", rekao je Vučić.

Potpredsednik Vlade je rekao da želi sporazum sa sindikatima o novom zakonu o radu, ali je kazao da to ne znači da će "sve strane gledati na isti način".

"Zakon o radu je bio nacrt, nije uopšte bio predlog Zakona o radu, nemate šta da povlačite iz procedure pošto nije ušao u proceduru. Nije ušao u vladinu proceduru, a kamoli u skupštinsku proceduru", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je na njegov predlog napravljena zajedička radna grupa i dodao da će u njoj "učestvovati svi".

"Ljudi su tražili dijalog, mi smo prihvatili dijalgo, što ne znači da ćemo sve strane gledati na isti način i ja ne mislim da će biti lako da se dođe do komprimisa", rekao je Vučić.

Izvor: B92, Tanjug Beta