Sindikat nije protiv mera štednje, ali ne selektivno već jednako za sve

24.10.2014.

Sindikati javnog sektora na nivou Srbije najjoštrije su osudili odluku Vlade o smanjenju plata korisnika javnih sredstava, ocenivši da se tako sav teret krize svaljuje na leđa zaposlenih u javnom sektoru i penzionera i upozorili da će ta privremena mera umanjenja zarada trajati duže od tri godine.

 

Kako navode, "sindikat nije protiv mera štednje, ali ne selektivno, već jednako za sve".

"Sav teret finansijske i ekonomske krize svaljuje se na leđa zaposlenih u javnom sektoru i penzionera. Istovremeno vrši se rebalans budžeta u kojem se političkim strankama dodatno izdvaja još 650 miliona dinara a drugima se umanjuju ionako niske plate i zarade", navodi se u saopštenju Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Samostalnog sindikata obrazovanja Srbije, Samostalnog sindikata uprave Srbije, Samostalnog sindikata kulture Srbije, Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije i Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

Sindikati javnog sektora smatraju da bi se mnogo veći efekti postigli kad bi država uvela sivu ekonomiju u legalne tokove, povecahala naplatu poreza i doprinosa, kada bi se smanjila izdvajanja za političke partije, smanjio broj nepotrebnih agencija, i kada bi se prestalo sa nekontrolisanim političkim zapošljavanjem u državnim organima i javnim službama.

"Sindikat nije protiv mera štednje, ali ne selektivno već jednako za sve. Pokrenuti štrajkovi policije i prosvete su samo početak talasa nezadovoljstva i štrajkova zaposlenih u javnom sektoru", navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug