Sindikati traže od premijera Vučića da smeni direktora IMT-a

22.10.2014.

Reprezentativni sindikati IMT-a zatražili su od premijera Aleksandra Vučića da smeni rukovodstvo tog preduzeća i pomogne u rešavanju teškog stanja u fabrici.

 

Sindikati su u pismu premijeru naveli da rukovodstvo IMT značajno zadužuje to preduzeće u restrukturiranju, a uz to je u sukobu interesa.

Kako je objašnjeno, generalni direktor IMT je Zoran Radosavljević koji prima platu od 160.000 dinara, a istovremeno je i generalni direktor Industrije motora Rakovica (IMR) gde ima primanja od 200.000 dinara. Takođe, Radosavljević je, kako su naveli sindikati, predsednik Nadzornog odbora preduzeća "Petar Drapšin" iz Mladenovca.

Država je maja 2013. godine postala vlasnik 95 odsto kapitala IMT-a i za zastupnika državnog kapitala imenovala Branislava Ivkovića.

"Novo rukovodstvo IMT je preduzeće zadužilo za 680 miliona dinara, a radnicima duguje šest mesečnih zarada i četiri naknade za prevoz. Radnici nemaju overene zadravstvene knjižice", navodi se u pismu tri sindikata IMT-a - "Nezavisnost", ASNS i "Naš sindikat".

IMT zapošljava oko 850 radnika koji su u štrajku više od deset dana.

U 2013. godini IMT je proizveo 460 traktora, a za devet meseci ove godine 190.

 

Izvor: B92, Beta