Poreska uprava: Spisak najvećih poreskih dužnika

21.10.2014.

Najveći poreski dužnik u Srbiji, među aktivnim preduzećima, je Zastava oružje iz Kragujevca, čiji je dug narastao na 7,39 milijardi dinara.

 

Poreska uprava Srbije objavila je danas spisak najvećih poreskih dužnika, na kojem je 435 aktivnih preduzeća, 766 firmi koje su u stečaju i likvidaciji, 227 su u restrukturiranju, 322 je brisano iz registra, a 97 je onih kojima je oduzet poreski identifikacioni broj (PB).

Na drugom mestu po visini poreskog duga je valjevski Krušik sa 2,4 milijarde dinara, pa PPT Namenska u Trsteniku sa nešto više od dve milijrde dinara duga. Na četvrtom mestu je kompanija Borba sa 1,8 milijrdi dinara.

Na petom mestu je Luka Beograd, u vlasništvu Milana Beka, sa 958,4 miliona dinara duga, dok je kompanija "Mera Invest" čiji je vlasnik Marko Mišković na osmom mestu sa dugovanjem od 878,4 miliona dinara.

"Koncern Farmakom"-Rudnici i topionica ad, u vlasništvu Miroslava Bogićevića duguje 549,4 miliona dinara. Bogićevićev Koncern Farmakom- Rudnik Lece u Medveđi je takođe na listi najvećih poreskih dužnika i to sa 480 miliona dinara. Na listi dužnika su i Bogićevićeve firme "Mlekara Šabac" sa 304 miliona dinara duga i Frbrika akumulatora Somobor sa 289 miliona.

Fudbalski klub "Crvena Zvezda" je 19. listi dužnika sa 458 miliona dinara, a Fudbalski klub "Partizan" na 62. mestu sa 162,4 miliona dinara poreskog duga.

Pink intenešenel kompani, koja je u sastavu Pink medija grupe Željka Mitrovića, je sa 412 miliona dinara duga na 23. mestu, slede AMSS, Vujić Valjevo, pa na 27. mestu "Zesktra grupa" u vlasništvu Dragana Đurica, prvog čoveka Partizana koja duguje 327,6 miliona dinara. Na listi poreskih dužnika sa dugovanjem od 180 miliona dinara je i njegova kompanija "Veterinarski zavod Zemun".

Na 34. mestu je Kompanija Novosti sa dugom od 287 miliona dinara, kao i RTS koji je sa 128,9 miliona dinara duga na 76. mestu najnovije liste dužnika.

Između ostalih, za porez duguje i Banka Inteza i to 156,6 miliona dinara i nalazi se na 65. mestu od 435 aktivnih pravnih lica čiju je listu na sajtu objavila Poreska uprava.

Na spisku najvećih poreskih dužnika je 601 preduzetnik, a najveći dug ima Milan Vasiljković, vlasnik "Zelene jabuke" iz Smederevske Palanke čiji je dug 113,8 miliona dinara.

Poreska uprava nema mogućnost da prinudno naplati dug od preduzeća koja su u stečaju ili restrukturiranju. Među preduzećima koja su u stečaju najveći dužnik je Beobanka s dugom od 30,60 milijardi i Investbanka sa dugom od 22,99 milijarde dinara.

Spiskovi:

Aktivna pravna lica

Pravna lica u restrukturiranju/procesu privatizacije

Pravna lica u postupku stečaja i likvidacije

Pravna lica brisana iz registra

Pravna lica kojima je oduzet PIB

Preduzetnici

 

Izvor: Poreska uprava, B92, Beta