Sindikati i uprava: Država da preuzme "Muru Prvi maj"

16.10.2014.

Reprezentativni sindikati kompanije "AHA Mura Prvi maj" i njeno rukovodstvo zatražili su danas od državnog vrha da preuzme vlasništvo nad tom fabrikom jer je to, kako se ističu, jedina mogućnost da se sačuva 1.300 radnih mesta.

 

U zajedničkom saopštenju, menadžment pirotske fabrike i sindikati ASNS i "Nezavisnost" ukazuju da je situacija u toj kompaniji veoma teška, da je račun u sve većoj blokadi, da fabrika gubi tržište i kupce koji su danas počeli da povlače svoju robu iz pirotske fabrike.

Sindikati i rukovodstvo uputili su zahtev državnom vrhu, premijeru Vučiću i ministru privrede Željku Sertiću da država preuzme vlasništvo jer je to, kako je saopšteno, jedina mogućnost da se sačuva 1.300 radnih mesta, izvrši reorganizacija i priprema za novu privatizaciju.

"Zaposleni zahtevaju da se pod hitno krene u realizaciju varijante koja je dogovorena na sastanku 9. oktobra, što podrazumeva preuzimanje vlasništva nad fabrikom od strane države, i da se u skladu s tim stupi u pregovore sa stečajnim upravnikom u Sloveniji, Poreskom upravom i SID bankom, kao najvećim poveriocima", navodi se u saopštenju.

Pirotska konfekcija je deo slovenačke kompanije "AHA Mura", koja je u maju odlukom Okružnog suda u Murskoj Soboti zbog velikih dugovanja za neizmirene poreze, otišla u stečaj. Time je i pirotska fabrika postala deo stečajne mase zbog čega je i opstanak pirotske fabrike doveden u pitanje.

 

Izvor: Tanjug