Podrška građana Radulovićevim reformama

20.01.2014.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja o podršci građana Srbije reformskim aktivnostima ministra privrede Saše Radulovića i Ministarstva privrede, koje je sproveo Međunarodni republikanski institut (IRI), otkrivaju da, od ukupnog broja ispitanika koji su upoznati sa radom ministarstva koje predvodi ministar Radulović, 47 odsto je zadovolјno i smatra da on svoj posao radi dobro, 29 procenata je „i zadovolјno i nije zadovolјno“, dok 24 odsto nije zadovolјno njegovim radom.

 

Na pitanje čime su to zadovolјni u radu ministra privrede Radulovića, među višestrukim odgovorima, građani su u najvećem procentu istakli da je to zbog njegove namere da zavede red u državnim agencijama i nenamenskom trošenju budžetskih sredstava (45%), nije političar i ne plaši se da govori istinu (41%), odlučan je i hrabar da sprovede reforme i reši probleme sa kojima do sada niko nije bio spreman da se suoči (32%), ima dobru strategiju za oporavak srpske privrede (25%). Među odgovorima 24 odsto nezadovolјnih ispitanika na pitanje čime su nezadovolјni u radu ministra Radulovića, izdvajaju se da on ne brine za sudbinu radnika (44%), kao i da nema političku podršku za svoje aktivnosti (31%).

Da bi izašla iz krize i dalјeg ekonomskog propadanja, 58 odsto ispitanika smatra da je za Srbiju neophodno da prođe sveobuhvatne i korenite ekonomske reforme koje bi neretko mogle da budu bolne, što dokazuje svesnost i spremnost građana Srbije za sprovođenje istinskih reformi.

U skladu s tim, većina građana (59%) podržava izmene zakona o radu, po kojima bi se uklonili izvori zloupotreba neradnika posebno u javnom sektoru, ukinule privilegije sindikata koje ne služe zaštiti radničkih prava, a zapošlјavanje, ali i otpuštanje radnika bilo olakšano, čime bi se, po mišlјenju Ministarstva privrede stvorile pretpostavke za privredni rast, rast zapošlјavanja i životnog standarda građana. S druge strane, 36 odsto njih se ne slaže sa ovim predlogom zakona.

Kada je reč o podsticajima stranim investitorima, 70% građana podržava njihovo ukidanje zbog brojnih zloupotreba i loših efekata ovakve politike. Interesantno je da je identičan procenat podrške ukidanju subvencija javnim i državnim/društvenim preduzećima, uz obrazloženje da je u protekloj deceniji na ta preduzeća potrošeno oko pet milijardi evra, bez ikakavog napretka.

Tri četvrtine građana (75%) izjasnilo se za smanjenje nameta na rad - poreza i doprinosa na lični dohodak za svakog zaposlenog, što je, takođe, još jedan od predloga Ministarstva privrede. Taj podatak je potvrda da se građani slažu da su ti nameti veliki i da aktuelni sistem gura preduzetnike, privrednike i radnike u sivu ekonomiju.

Imajući u vidu raspoloženje građana prema reformama koje se zapaža u prethodnim stavovima, na pitanje da li bi u sledećem sastavu Vlade voleli da vide Sašu Radulovića na mestu ministra privrede, više od polovine građana (54%) odgovorilo je potvrdno, 28 odsto to ne bi volelo, dok 18 procenata nema stav po tom pitanju.

Istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) sprovedeno je u saradnji sa Ipsos Stratedžik marketingom od 13. do 15. decembra prošle godine na teritoriji cele Srbije, na reprezentativnom uzorku od 1.202 građana Srbije starijih od 18 godina.

 

Podrška privrednika Radulovićevim reformama

Uz podršku građana, priznanje za rad ministra Radulovića u prethodnoj godini nije izostalo ni kada je reč o privrednicima Srbije.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) krajem godine dodelila je ministru privrede Saši Raduloviću priznanje „Reformator godine“ uz obrazloženje da je ministar Radulović najviše doprineo popravlјanju poslovnog ambijenta u Srbiji u 2013. godini, da je zaslužan za pokretanje inicijative za izmenu četiri sistemska zakona koji bi trebalo značajno da olakšaju uslove poslovanja, kao i i da je napravio veliki pomak u povećanju transparentnosti trošenja sredstava poreskih obveznika. U obrazloženju nagrade istaknuto je i sprovođenje značajnog poduhvata sagledavanja stanja u preduzećima sa državnim vlasništvom kroz sistem ličnih karata i pokretanje rešavanja pitanja preduzeća u restrukturiranju.

O podršci privrednika reformskim aktivnostima Ministarstva privrede i ministra Radulovića svedoči i istraživanje koje je u decembru sprovela Unija poslodavaca Srbije. Rezultati pokazuju da je 81,8 odsto privrednika zadovolјno radom ministra Radulovića, kao i da u velikom procentu podržavaju izmene zakona o radu (90,9%), ukidanje podsticaja stranim investitorima (88,0%), ukidanje subvencija javnim i državnim preduzećima (83,3%), a stoprocentnu podršku daju uvođenju reda u državne agencije i trošenje novca poreskih obveznika. Apsolutni konsezus i stopostotnu podršku privrednika dobila je i mera ministra Radulovića za smanjenje nameta na rad. Više od polovine privrednika (51,6%) je nezadovolјno zbog nedostatka političke podrške za sve ove reformske aktivnosti.

Takođe, na inicijativu Privredne komore Srbije, Unije poslodavaca Srbije, Udruženja poslodavaca Srbije ,,Poslodavac'' i Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, 17. decembra održana je konferencija „Restart“ u Centru „Sava“ kojoj je prisustvovalo oko 1.000 privrednika, koji su dali nedvosmislenu podršku reformskim aktivnostima Ministarstva privrede i ministru privrede Saši Raduloviću.

Izvor: Ministarstvo privrede