Radnici Javora i danas u štrajku

10.10.2014.

Radnici ivanjičke konfekcije "Javor" nastavili su štrajk zbog neisplaćenih zarada, pošto nisu prihvatili da im se isplati po 10.000 dinara.

 

Da im se isplati ova cifra predložio je v.d. direktora Nebojša Goranović, koji je najavio povlačenje s funkcije ukoliko se radnici danas ne vrate na posao.

Radnici ivanjičke konfekcije u restrukturiranju, koja broji 630 zaposlenih, stupili su u generalni štrajk 4. oktobra, zbog neisplaćenih zarada od maja meseca, neoverenih zdravstvenih knjižica i neupisanog radnog staža.

Novopostavljeni v.d. direktora Goranović, koji je prethodno rukovodio ispostavom Javora u Beogradu, i u međuvremenuje imenovan za v.d. direktora, umesto Skarlet Đokić koja je podnela je ostavku na direktorsku funkciju, kaže da potpuno razume situaciju zaposlenih, ali da su zbog štrajka dovedeni u pitanje ugovoreni poslovi.

"Ja nemam nesporazuma sa štrajkačkim odborom. Redovno održavamo sastanke i bijemo bitku da radnici počnu sa radom jer nam partneri prete otkazivanjem ugovorenih angažmana", izjavio je on Tanjugu.

Goranović ističe da je zbog štrajka umanjen priliv novca u firmu, što dodatno ugrožava postojeće stanje, a ovo preduzeće će izgubiti vredne poslove zaključene sa Rusijom i Belorusijom.

On tvrdi da ne želi da se evidentni problemi "guraju pod tepih" već upravo suprotno, otvorenu saradnju sa svim radnicima kojima je obrazložio šta je trenutno u mogućnosti da preduzme. Goranović kaže da je predložio da se radnicima isplati po 10.000 dinara jer više sredstava nema, međutim štrajkački odbor to nije prihvatio.

"Da bismo stali na zdrave noge moramo proizvoditi. Imam snage, volje, znanja i iskustva i siguran sam da u svakom segmentu poslovanja ovo preduzeće mogu unaprediti i pospešiti, ali nas dalja obustava rada može odvesti u još veće probleme, pa čak i stečaj", zaključio je Goranović.

On je dodao da će se povući sa mesta vršioca dužnosti ukoliko se radnici danas ne vrate na posao. Sa druge strane predsednik štrajkačkog odbora Milan Milovančević kaže da radnici očekuju dolazak predstavnika Vlade koji bi trebalo pomogne u rešavanju nagomilanih problema u "Javoru".

"Javor" je osnovan 1948. godine, a osamdesetih godina izrastao je u jedno od najvećih preduzeća u domaćoj tekstilnoj industriji čiji se godišnji izvoz merio stotinama miliona dolara. Zapošljavao je 3.700 radnika u Ivanjici i u petnaest pogona širom bivše SFRJ, a godišnja proizvodnja je dostizala 10 miliona proizvoda, najviše košulja i tri miliona metara svilene tkanine.

 

Izvor: Tanjug, B92