Štrajk radnika IMT-a

09.10.2014.

Radnici IMT-a održali su štrajk u krugu fabrike tražeći da ih poseti neko iz vlade.

Naime, kako kažu, ni posle 17 meseci od dolaska novog rukovodstva poslovanje nije krenulo na bolje i fabrika je u težoj situaciji nego ikad.

Predsednik Industrijskog sindikata Dragan Matić, koji je organizovao štrajk u IMT-u, rekao je da se ništa nije ostvarilo od onoga što im je obećano pre 17 meseci - proizvodnja nije obnovljena a ni strateški partner nije pronađen.

"Pre dva meseca organizovali smo stručni skup privrednika 'Za spas IMT-a' na koji smo pozvali i predstavnike vlade, koji su tada načelno imali pozitivan stav prema tom pitanju, ali do sada nije bilo nikakve reakcije sa njihove strane", naveo je on.

Podsetivši da se IMT nalazi među preduzećima u restrukturiranju za čiju su privatizaciju potencijalni kupci trebalo da se prijave do 15. septembra, kada je bio rok za podnošenje prijava o zainteresovanosti, Matić je rekao da od resornog ministarstva nisu dobili nikakvu povratnu informaciju o tome da li za tu fabriku ima zainteresovanih, iako su o tome mnoge druge firme obaveštene.

"IMT ima 800 zaposlenih i oko 10.000 kooperanata koji zavise od proizvodnje traktora, i mi smo predložili Vladi da donese strategiju oporavka i razvoja traktorske industrije, sa tim je upoznat i premijer, ali mi nikakav odgovor do sada nismo dobili", kazao je Matić.

Radnici su na protestu tražili i da im se isplaćuje zarada 10. i 25. u mesecu a troškovi prevoza do 30. u mesecu, kao i da im se overe zdravstevene knjižice. Ukoliko se do utorka niko ne odazove na njihove zahteve, sindikat je najavio da će traktorima doći pred zgradu Vlade u Beogradu.

 

Izvor: B92, Tanjug