Evropska komisija: Mali napredak u oblasti industrijskih i radnih odnosa

08.10.2014.

U godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU navodi se da je Srbija dovoljno ispunila politička merila, ali da mora da se usredsredi na ključno, a to je posebno vladavina prava, uključujući slobodu izražavanja, reformu državne uprave, uporedo sa dobrim ekonomskim upravljanjem.

 

U Izveštaju se navodi da je napravljen mali napredak u oblasti slobode kretanja radnika. Nije usvojen Zakon o zapošljavanju stranaca, koji bi trebalo da obezbedi slobodan pristup tržištu rada za građane EU nakon pristupanja. Takođe, nije učinjen napredak u pogledu uvođenja elektronskih zdravstvenih knjižica.

Ograničen napredak uočen je u oblasti socijalne politike i zapošljavanja. Posebno se ističe neophodnost daljeg usklađivanja radnog zakonodavstva. Izmenama i dopunama Zakona o radu u julu tekuće godine učinjen je pozitivan pomak u tom pravcu, ali su izmene i dopune usvojene po hitnoj proceduri, bez adekvatne javne rasprave i konsultacija sa socijalnim partnerima.

Potrebno je jačanje socijalnog dijaloga na svim nivoima, a posebno zabrinjava zastoj tripartitnog socijalnog dijaloga, do koga je došlo povlačenjem sindikata iz radne grupe za izradu Zakona o radu. Sastanci Socijalno-ekonomskog saveta nisu održavani u skladu sa utvrđenim pravilima, nije postignut dogovor o minimalnoj zaradi, a konsultativna uloga SES-a u izmenama zakona ostala je ograničena. Potrebno je uspostaviti jasne i transparentne kriterijume i procedure za utvrđivanje reprezantativnosti socijalnih partnera. Potrebno je jačanje administrativnih kapaciteta socijalnih partnera kako bi se obezbedila njihova uloga u kolektivnom pregovaranju i konsultacijama u zakonodavnom procesu.

Bipartnitni socijalni dijalog ocenjen je kao nerazvijen. Postoji samo nekoliko granskih kolektivnih ugovora, dok je više njih isteklo i neophodno ih je obnoviti. Ocenjeno je i da je potrebno jačanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Izveštaj možete preuzeti ovde

 

Izvor: IIO