Doći ćemo u situaciju da ministar određuje koji će vas advokat zastupati

07.10.2014.

Advokati koji protestuju već skoro mesec dana, traže izvinjenje od ministra pravde Nikole Selakovića kako bi započeli dijalog o prestanku obustave rada.

 

"Tražimo od ministra Selakovića izvinjenje za sve uvrede koje je izrekao na naš račun. I zato što nas je nazvao žabokrečinom i zato što je rekao da smo nekompetentni i nesposobni", rekao je predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine.

Sikimić objašnjava da advokati nisu u štrajku već da je reč o protestu pre svega zbog loših zakonskih rešenja koja se tiču advokature.

"Tezu o štrajku u javnosti provlači Ministarstvo pravde. Mi nismo u štrajku. Štrajk se odnosi na zaposlene, a mi organizujemo protest, naravno, u skladu sa zakonom. Mi tražimo da se uspostavi ustavno-pravni poredak, koji je narušila vlast donošenjem loših zakona", kaže Sikimić.

Prema njegovim rečima, ne može se reći da se ide ka rešenju jer advokati nemaju odgovarajući dijalog sa nadležnim ministarstvom.

Ministar se diskfalifikovao

"Naime, Ministarstvo pravde se odlučilo da sa nama komunicira putem saopštenja za medije. Naravno, ono ima mnogo veću probojnost u medijima nego mi i lakše mogu da iznose svoje verzije priče. Ali, nikakve komunikacije sa ministarstvom sada nema. Iako je ministar rekao da su njegova vrata za nas uvek otvorena, mi ne bismo da prođemo kroz ta vrata. On obmanjuje javnost, jer nam je eksplicitno rekao da o našim zahtevima ne želi da razgovara, a da o svemu drugom možemo da pričamo uz uslov da obustavimo protest", kaže Sikimić.

Dodaje da advokati svakako ne žele da razgovaraju sa ministrom Selakovićem jer je on, kako je naveo, sebe diskvalifikovao za takav razgovor.

"Dakle, da bi bilo kakvog dijaloga bilo, ministar bi pre svega, u skladu sa pravilima lepog ponašanja, morao da se izvini za sve ono što je o nama izgovorio. Nama naša pravila i naša akta jednostavno ne dozvoljavaju da pređemo preko toga", kaže Sikimić.

Objašnjava da sudbinu protesta ne bi trebalo vezivati za odluku Ustavnog suda Srbije koji bi trebalo uskoro da donese odluku o tome da li su advokati u pravu ili ne.

Narušen ustavno-pravni sistem

"Uz sve to, ministar stalno sebe stavlja u ulogu portparola USS i kaže da će kad sud donese odluku više neće biti razloga sa protest advokata. Kako mi to da tumačimo? Da li je ta odluka već doneta i on zna o čemu se radi? Dakle, jedini uslov za prekid protesta je da se uspostavi narušeni ustavno-pravni sistem i poredak. A to je moguće samo tako što će onaj koji je doneo tako loše zakone, pokrenuti proceduru za njihovu izmenu", kaže Sikimić.

Na pitanje da li je to što je Advokatska komora Srbije o protestu obavestila šefa misije EU u Srbiji Majkla Davenporta i strukovna udruženja u Evropi, znači internacionalizaciju ovog pitanja, Sikimić kaže da su, s obzirom na da EU vrši jednu vrstu supervizije nad pravosudnim sistemomom Srbije, smatrali da gospodin Davenport treba da bude obavešten o tome šta se događa.

"Pored toga, mi kao članica evropskih organizacija, imamo obavezu da ih obavestimo o situaciji", kaže Sikimić.

Borba za građane

Na pitanje kako tumači priče da se na pojedine advokate vrši pritisak da obustave rad, kao i da je protiv nekih pokrenut disciplinski postupak jer su odbili da to učine, Sikimić kaže da po aktima Advokatske komore postoji disciplinska odgovornost za one koji ne poštuju odluke organa komore.

"To nije nedemokratski. Mi imamo svoja pravila kako bi u organizaciji vladao apsolutni red", istakao je Sikimić.

Dodaje da ovo nije borba samo za interes samo advokatske profesije, već je reč o borbi za prava i budućnost građana.

"Ako ovakvo stanje ostane, doći ćemo u situaciju da će ministar biti taj koji će određivati koji će vas advokat zastupati. Treba reći i to da imamo podršku sudija i tužioca, ali je javnost ne čuje jer vlada strah. Naime, izvršna vlast je involvirana u ovaj sistem i ljudi se jednostavno boje da ne ostanu bez posla", naveo je Sikimić.

 

Izvor: RTV

Foto: Medija centar