Situacija u kojoj se nalazi advokatura rezultat urušavanja pravnog poretka

07.10.2014.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić upozorio je danas da je situacija u kojoj se nalazi advokatura u Srbiji rezultat urušavanja postojećeg pravnog poretka i donetih neustavnih zakona.

 

Advokatska komora Vojvodine je na današnjoj Konferenciji advokata članova te komore podržala odluku o protestu s obustavom rada na celoj teritoriji Srbije.

Advokati u Srbiji protestuju obustavom rada od 17. septembra i zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, da se smanje stope za obračun paušalnog poreza i smenjivanje ministra pravde Nikole Selakovića.

Predstavnici komore zatražili su ocenu ustavnosti donetih zakona i zatražili da se iz procedure povuče novi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, jer tvrde da njegov nacrt takođe stavlja advokatsku profesiju u nezavidan položaj.

Kako su naveli, taj zakon zadire u advokaturu, jer izjednačava javne beležnike i advokate i „ne sme biti donet po hitnom postupku“.

Sikimić je rekao da je ministar Selaković diskvalifikovao sebe za bilo kakav razgovor s advokaturom zbog upućenih pogrdnih i uvredljivih reči kao što su „lovci u mutnom“, „pravno neuki, nestručni i nekompetentni predstavnici advokature“.

„Sa njim (Selakovićem) o našim zahtevima nećemo razgovarati. U svojim tvrdnjama on se poziva na Upravni i Ustavni sud, tvrdeći da unapred zna kakve će odluke ovih sudova biti“, kazao je Sikimić.

Sikimić je dodao da će advokati nastaviti da zahtevaju otklanjanje neustavnosti u donetim zakonima, jer „samo onaj koji je te neustavnosti prouzrokovao, može da ih otkloni“.

„Svako odustajanje od naših zahteva znači pristajanje na nepravnu državu, koja ne počiva na načelu vladavine prava, na ljudskim pravima i slobodama“, dodao je Sikimić.

 

Izvor: Novine Novosadske