Orbović traži od Vučića hitan sastanak

07.10.2014.

Predsednik Ljubisav Orbović je u ime Saveza samostalnih sindikata Srbije zatražio hitan sastanak s predsednikom Vlade Srbije kako bi se, kroz socijalni dijalog, zajednički pronašla rešenja za izlazak zemlje iz krize.

 

 VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Aleksandar Vučić, predsednik

 

Poštovani,

Srbija se nalazi u velikoj krizi, zbog čega smo, kao i većina građana, veoma zabrinuti za budućnost naše zemlјe.

Mere štednje odnose se samo na zaposlene sa ionako niskim primanjima i donose se mimo njihovih predstavnika.

Oštro se protivimo smanjenju plata u javnom sektoru koje će dovesti do pada standarda, smanjenja potrošnje i pada privredne aktivnosti.

Uzimanjem iz džepa najstarijih građana zadire se u njihova stečena prava, što je u suprotnosti sa Ustavom.

Smatramo da bi, umesto isklјučivog „stezanja kaiša“ zaposlenih, bilo celishodnije da vlada donese mere za smanjivanje sive ekonomije, prekine sa partijskim zapošlјavanjem i uvede red u javne nabavke.

Svesni tragičnih posledica dosadašnje privatizacije, ne želimo da budemo posmatrači sudbine zaposlenih u preostalim firmama, kao i u preduzećima u restrukturiranju, već da aktivno učestvujemo u donošenju rešenja koja će biti u obostranu korist.

Time bismo sprečili da ona, kao u mnogo slučajeva do sada, dobiju loše vlasnike, ali i predložili da, gde god je to moguće, budu formirani radnički konzorcijumi koji bi učestvovali u privatizaciji svojih preduzeća. Radničko akcionarstvo se u mnogim primerima pokazalo kao vrlo uspešno, naročito posle raskida loših privatizacija.

Zbog svega ovoga, od Vas zahtevamo hitan sastanak, kako bi kroz socijalni dijalog, koji do sada nije funkcionisao kako treba, zajednički rešavali probleme, u interesu za našu privredu i građane.

Socijalnim konsenzusom bi došli do celishodnih rešenja, pronašli put za izlazak zemlјe iz krize, ali i rešili postojeće mnogobrojne štrajkove i izbegli one u najavi.

S poštovanjem,

PREDSEDNIK

Ljubisav Orbović

 

Izvor: SSSS