Radnici Javora nastavljaju štrajk

06.10.2014.

Radnici ivanjičke konfekcije "Javor" nastavili su štrajk zbog neisplaćenih ličnih dohodaka, neoverenih zdravstvenih legitimacija i neupisanog staža.

U nekada renomiranoj fabrici "Javor", koja je po svojim proizvodima bila poznata širom Evrope, danas je nastavljen štrajk zaposlenih. U međuvremenu dosadašnja direktorka Skarlet Đokić podnela je ostavku na tu funkciju, a za v.d. direktora imenovan je pravnik Nebojša Goranović, koji je rukovodio ispostavom Javora u Beogradu.

Član štrajkačkog odbora Nenad Ivanović kaže da radnici neće prekinuti štrajk dok im se zahtevi ne ispune.

"Tražimo redovnu isplatu zarada, budući da nam plate nisu isplaćene od maja, namirivanje dugovanja za bolovanje i overu zdravstvenih knjižica. Nećemo početi da radimo dok se ova goruća pitanja ne reše. Ogorčeni smo i na veliki raspon plata, jer su pojedini radnici povlašćeni od strane rukovodstva, uprkos istoj stručnoj spremi", naveo je on danas u izjavi Tanjugu.

Ivanović ističe da su zaposleni imali veliki problem sa dva sindikata, Nezavisnim i Samostalnim, koji su, kako kaže, bili instrument u rukama pređašnje direktorke.

"Oni su bili upućeni u sve naše probleme, ali nisu reagovali", tvrdi on.

Sa druge strane, predsednik sindikata "Nezavisnost", Boško Karalić kaže da je sindikat uz zaposlene i da su kontaktirali novog v.d. direktora Goranovića koji je obećao da će postepeno rešavati nagomilane probleme.

"Javor" je osnovan 1948. godine, a osamdesetih godina izrastao je u jedno od najvećih preduzeća u domaćoj tekstilnoj industriji. Zapošljavao je 3.700 radnika u Ivanjici i u petnaest pogona širom bivše SFRJ, a danas ih ima oko 630. U "zlatnim danima" godišnja proizvodnja je dostizala 10 miliona proizvoda, najviše košulja i tri miliona metara svilene tkanine.

Godišnji izvoz "Javora" merio se stotinama miliona dolara.

 

Izvor: B92, Tanjug