Fond za razvoj odobrio 270 miliona dinara kredita

04.10.2014.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je Upravni odbor Fonda za razvoj odobrio 88,5 miliona dinara kredita preduzećima sa poplavljenih područja i 181,5 miliona dinara za redovne kredite privredi.

 

 

"Posle godinu dana pauze, ponovo smo otvorili Fond za razvoj kao podršku privredi, pre svega maloj i srednjoj", istakao je ministar.

Govoreći o kreditnim linijama dodeljenim preduzećima koja su ugrožena poplavama, ministar je rekao da se radi o zajmovima čije su kamate oko 1,5 odsto, što je upola manje od onih koje dobijaju ostali privrednici preko Fonda.

"Odnos garancija je jedan prema jedan čak i na opremu koja je upotrebljavana i već korišćena u nekom periodu, što se obično ne radi u redovnim kreditnim linijama", izjavio je Sertić.

On je kao olakšicu naveo i to što privrednici sa poplavljenih područja mogu dobiti kredite do dva miliona dinara sa jemstvom fizičkog lica u stalnom radnom odnosu.
"Kroz sve ove mogućnosti, vlada je obezbedila da privrednci sa ugroženih područja imaju posebne uslove i mogućnosti da pokrenu ponovo svoju proizvodnju", precizirao je Sertić.

On je rekao da Fond ima posebnu kreditnu liniju od milijardu dinara namenjenu za pomoć firmama u ugroženih poplavama, a za redovne kreditne linije je ukupno odobreno pet milijardi dinara.
"Ako bude bilo potrebno i taj iznos može da se poveća", rekao je Sertić.

Za kredite namenjene privredi, Sertić je rekao da Fond ima nekoliko programa.
"Jedno su dugoročni investicioni projekti sa rokom otplate od 10 godina, odnosno dve godine grejs perioda, zatim dugoročni krediti za trajna obrtna sredstva od pet godina otplate i godinu dana grejs perioda i imamo kratkorocne kredite i kredite za preduzetnike i start up kredite za pavna lica", izjavio je on.

 

Izvor. Tanjug