Dačić: Izmene Zakona o radu daleko od usvajanja

20.01.2014.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je da su najavljene izmena o Zakona o radu daleko od usvajanja, ali da je moguće postići dogovor sa sindikatima.

 

Dačić je za B92 kazao da je zajedno s prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem za danas sazvao kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta na kojem će se razmotriti izmene Zakona o radu i povezanih zakona koji se odnose na radno zakonodavstvo i uslove poslovanja (o privatizaciji, o stečaju i o planiranju i izgradnji).

On je istakao da su izmene Zakon o radu daleko od toga da su pred bilo kakvim usvajanjem, da su u fazi nacrta i "najdalje od usvajanja" u toj grupi reformskih zakona. 

"Dogovor je moguć. Ako smo postigli dogovor oko Briselskog sporazuma (sa Prištinom), mislim da možemo da dođemo i do dogovora oko Zakona o radu", kazao je Dačić. 

Sindikati su nezadovoljni predloženim nacrtom izmena i dopuna Zakona o radu i zatražili su njegovo povlačenje iz procedure, uz pretnju masovnim štrajkovima i protestima ako to ne bude urađeno. 

Dva reprezentativna sindikata su na početku izrade izmena Zakon o radu napustili pregovore nezadovoljni odnosom socijalnioh partnera i najavili da će uraditi sve da sprečee usvajanje tog dokumenta. 

Na pitanje zbog čega se izmenom radnog zakonodavstva bavi ministar privrede, a ne ministar rada, premijer je rekao da je želja da se sada stvari vrate u normalan kolosek. 

On je istakao da postoje i mnogobronji problemi oko partnera u socijalno dijalogu, navodeći da ima problema u okviru udruženja poslodavaca i unutar sindikata koji jedni drugim osporavaju reprezentativnost. 

"Oko Zakona o radu i ostalih zakona treba da se dođe do što šire saglasnosti. Da vidimo šta je ono što se mora, a šta može da se popravi, da se dođe do dogovora", rekao je Dačić.


Izvor: Beta