Sindikat Žandarmerije: Nismo batinaši i huligani

02.10.2014.

Sindikalna organizacija Žandarmerije osudila je večeras, kako kažu, medijsku hajku protiv njenih pripadnika, navodeći da nisu ni batinaši, ni huligani.

 

Oni navode da je obaveza ministra unutrašnjih poslova da zaštiti pripadnike Žandarmerije od predstavnika "sedme sile".

Ta sindikalna organizacija smatra da je ''više nego sramno da novinari konstantno napadaju tu jedinicu" i pita odakle novinarima pravo da jednu jedinicu, koja je u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, "satanizuju, blate i vuku po blatu".

Ukazujući da novinarsko izveštavanje treba da bude objektivno, iz te sindijalne organizacije tvrde da se u tekstovima, povodom incidenta u kome je pretučen brat premijera Aleksandra Vučića, blati ta jedinice, a ne obazire se na to "koji su bili konkretni zadaci Žandarmerije vezano za zonu pojačanog nadzora koju su obezbeđivali" i da je "do incidenta došlo u neposrednoj blizini mesta gde se održavao skup visokog rizika".

Prema njihovom mišljenju, važno je i kakav je bio dogovor o prolasku kako vojnih, tako i civilnih lica.

"Svaka primena sredstava prinude od strane pripadnika Žandarmerije je zakonom regulisana, a samim tim svako prekoračenje ovlašćenja moralo bi da bude sankcionisano", naveo je SOŽ.

Ističući da nikada nisu štitili kolege od odgovornosti kada su nadležni organi smatrali da postoji nečija krivica, niti će to učiniti sada, SOŽ navodi da postoje institucije i organi koji se bave nečijom krivicom ili nevinošću.

U saopštenju se kaže da su novinari "izgleda zaboravili etiku i kodeks novinarstva, i smeli su s uma da oni nisu ti tužioci, ni sudije i da njima Zakonik o krivičnom postupku zabranjuuje da presude izriču pre nadležnog suda".

''Naša i obaveza medija je da ostave nadležne da utvrde sve okolnosti ovog incidenta i na osnovu svih relevantnih dokaza odluče o nečijoj krivici'', navela je Sindikalna organizacija Žandarmerije.

 

Izvor: Tanjug, B92