Šta donose platni razredi za zaposlene u javnoj upravi?

02.10.2014.

Najavljeno uvođenje platnih razreda u isplati zarada zaposlenima u javnoj upravi trebalo bi da obezbedi da svi koji rade na istim poslovima i imaju iste kvalifikacije isto i zarađuju, kažu u resornom ministarstvu, dok sindikati samo očekuju pravednu raspodelu novca.

 

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički tvrdi da će platni razredi omogućiti uvođenje reda i pravednije određivanje zarade onih koji rade u javnoj upravi i istakla da je to, međutim, ozbiljan posao koji neće moći da se uradi preko noći.

Udovički je rekla da su platni razredi deo Zakona o platama, koji mora da učvrsti i pojača kontrolu budžeta nad zaradama u javnoj upravi i primenjivaće se od početka naredne godine, što znači da cće biti predviđeno budžetom za 2015.
"To je jako složen posao i uključuje sve delove vlade pošto je reč o tome da se regulišu zarade svih onih koji rade u javnoj upravi, izuzev privrednih subjekata", rekla je ona i dodala da se na tome uveliko radi.

Novi sistem plata, kako je navela, osim što treba da obezbedi transparentnost, uvođenje reda, da znamo ko i za šta prima određenu zaradu, platni razredi će obezbediće i bolji uvid u kontrolu načina na koji se plate u javnoj upravi utvrđuju.

Ono što je novitet u zakonu, objasnila je ministarka, je to što se neće gledati samo kvalifikacija nekog zaposlenog već posao i njegova složenost, koliko je odgovoran, koliko se radi u teškim uslovima.
"To gledamo da vrednujemo za sve sektore, po istim principima iako je to nekada teško porediti, da dobijemo platne razrede u okviru svake grupe, koji će nam omogućiti da pravedno ili pravednije to određujemo", rekla je Udovički.

To, međutim, kaže neće moći da se uradi preko noći.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić izjavio je prošle sedmice nakon sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata koji su nezadovoljni materijalnim položajem prosvetara i ministarkom za državnu upravu da se problem najavljenog smanjenja zarada u prosveti delimicno može rešiti pažljivim utvrdivanjem kriterijuma za izradu platnih razreda, na cemu ce se raditi narednih meseci.

Ministar Verbić je rekao da "nema sumnje da li treba doneti ovakav zakon ili ne", posebno imajući u vidu da je on zaista potreban kako bi se rešila pitanja različitih plata za posao koji treba isto vrednovati, u ovom slučaju u prosveti.

Verbić je dodao da, iako se zbog trenutne ekonomske situacije u državi, postojeće nepravde neće ispraviti odmah, makar će se "konačno ići ka njihovom rešavanju",

Kako je najavljeno, taj sastanak bio je samo jedan u nizu na kojima će potpredsednica Vlade Kori Udovički razgovarati sa predstavnicima sindikata određene delatnosti i resornim ministrom kako bi ih upoznala sa ciljevima donošenja Zakona o platama i kako bi se na ovim sastancima razmenila.

Sindikati prosvete očekivali su da će Zakon o platama, ispraviti, kako kažu, stare nepravde, ali do toga očigledno neće doći i zakon će, prema njihovom mišljenju, samo potvrditi aktuelnu situaciju.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je taj sindikat očekivao da će prosvetni radnici kroz vrednovanje stepena stručne spreme dobiti povećanje zarade.

Iako je planirano da se zakon, kojim bi se definisali platni razredi, biti donet do kraja godine Janković kaže da je loše to što će količina novca za prosvetu ostati ista.

Janković je rekla da se taj sindikat zalaže za pravedniju raspodelu novca koji se zarađuje u javnom sektoru, odnosno da se definišu kriterijumu i da se za istu stručnu spremu dobija ista plata.

Ona je kazala da je od zemalja u regionu jedino Srbija nema platne razrede i da bi oni trebalo da budu isto što i u drugim zemljama - da jednako predstavljaju vrednovanje stručne spreme u celom javnom sektoru.

Janković kaže da se, međutim, postavlja pitanje ima li smisla uvoditi platne razrede ukoliko nema nikakvih povećanja za budžete koji sleduju resorima te da nema razloga donositi "zakon radi zakona".

Što se tiče drugih grana, četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u zdravstvu uputili su ministarstvima zdravlja i državne uprave i lokalne samouprave zahtev za održavanje hitnog sastanka povodom najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru i uvođenja platnih razreda i u vezi zaključivanja posebnog kolektivnog ugovora.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je da predstavnici tog sindikata očekuju da im se predoči kako će se platni razredi odrediti i da li će se njima izjednačiti plate svih zaposlenih u javniom sektoru.

Savić je naveo da bi platni razredi trebalo da se odnose na sve koji su zaposleni u javnim službama i javnim preduzećima, jer ih u suprotnom nema smisla uvoditi.

Savić navodi primer da je nerealno da lekar specijalista ima 75.000 dinara platu, a da je prosečna plata u zdravstvu 45.000 dinara.

Sastanak sa prestavnicima resornih ministarstvava bi trebalo da posluži tome da se sindikati iz grane upoznaju sa planiranim merama i u kom pravcu će one ići.

 

Izvor: Tanjug