Sindikat Železare: Brine nas Vujovićeva izjava

02.10.2014.

Nezavisni sindikat metalaca i zaposleni Železare Smederevo saopštili su danas da su zabrinuti zbog izjave ministra finansija Dušana Vujovića da je primarna proizvodnja u Železari Smederevo dugotrajno nerentabilna.

 

"Ova izjava ministra Vujovića bi mogla da znači da postoji realna opasnost da se u postupku iznalaženja strateškog partnera za Železaru razmatra i mogućnost gašenja primarne proizvodnje, čime bi veliki broj zaposlenih Železare Smederevo, ali zaposlenih i u preduzećima koja sarađuju sa Železarom ili pružaju usluge Železari, ostao bez posla", navodi se u saopštenju ovog sindikata.

Pored zaposlenih Železare, kako tvrde, posledice bi osetili pre svega zaposleni u Železnicama Srbije, Elektroprivredi Srbije, Srbijagasu, Mešer-Tehnogasu, metalskim i metaloprerađivačkim preduzećima u Srbiji.
"Ako bi se zaustavio rad primarne proizvodnje, u Železari bi bez posla ostalo 1.500 - 2.000 radnika, a kako bi se to odrazilo na broj zaposlenih u Železnici, Elektroprivredi, Srbijagasu...tek treba proceniti", upozoravaju iz ovog sindikata.

Ovaj sindikat podseća da je pre nekoliko dana ministar finansija Dušan Vujović na sastanku sa delegacijom jedne od zainteresovanih kompanija za Železaru Smederevo izjavio da je Železara Smederevo sa primarnom proizvodnjom, što znači Aglomeracija, Visoke peći 1. i 2. i Čeličana dugotrajno nerentabilna.

Iz ovog sindikata poručuju da je Železara Smederevo integralna železara i kao takva ima svoje mesto na tržištu. "Smatramo da sve aktivnosti na iznalaženju strateškog partnera moraju biti usmerene ka tome da ona ostane "integralna železara" i da se ne pretvori samo u valjaonicu", zaključuju u Nezavisnom sindikatu metalaca.

 

Izvor: Tanjug