Prosvetni radnici nisu na tržištu i ne mogu sami da određuju cenu svojih usluga

01.10.2014.

Prosvetni radnici nemaju razloga za štrajk, rekao ministar Srđan Verbić i poručio da u Srbiji nema mesta "za bilo kakvo povećanje zarada".

 

Povodom najave predstavnika četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika da će sutra štrajkovati zbog najavljenog smanjenja plata, ministar Srđan Verbić je rekao da je "nezadovoljstvo prosvetnih radnika opravdano" ali da smatra da nema potrebe za štrajkom.

"Prosvetni radnici nisu na tržištu i ne mogu sami da određuju cenu svojih usluga. Ne mogu sami da zarađuju i svoj materijalni položaj ne mogu samoinicijativno svojim radom da poboljšaju. Njihov materijalni status zavisi od finansijske situacije u celoj državi", rekao je ministar prosvete.

Istakao je da novca nema i da je nužno da se zarade iz budžeta smanje, kao i da to pogađa i prosvetne radnike.

"Situaciju nećemo promeniti na bolje ako nezadovoljstvo izražavamo tako što ne radimo, štrajkujemo", rekao je ministar i dodao da je "sve veći broj rešenih problema" na osnovu razgovora predstavnika ministarstva i sindikata.

"Finansijski problemi se ne mogu rešiti bez obzira na to koliko se intenzivno sarađuje. Možemo da uspostavimo sistem koji je više fer i da zarade ljudi u prosveti budu bolje usaglašene i međusobno i bolje usaglašene sa zaradama izvan ovog resora", rekao je Verbić.

Dodao je da nije saglasan sa izjavom predsednika Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislava Živanovića da ne postoji socijalni dijalog.

Prema najavama predstavnika sindikata, predavači u osnovnim i srednjim školama sutra neće održati prvi čas u obe smene.

Sindikati su najavili i da će sredinom oktobra biti veći štrajk uz potpuni prekid nastave, iako je to mimo zakona.

 

Izvor: RTS