Prosvetari sutra štrajkuju

01.10.2014.

Nekoliko reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika sutra će štrajkovati zbog najavljenog smanjenja plata, najavljeno je na konferenciji za novinare.

 

Sindikati su najavili da sutra neće biti održani prvi časovi ni u jutarnjoj ni i popodnevnoj smeni.

Oni su naglasili da će sredninom oktobra potpuno obustaviti nastavu ukoliko im se zahtevi ne ispune. Iako je potpuna obustava rada mimo zakona, prosvetari su najavili protest na Trgu Nikole Pašića.

“To će biti vid građanske neposlušnosti. Prosvetni radnici su se odlučili na potez očajnika”, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

Matijević je konstatovao da je jedino dobro u čitavoj situaciji to što su se četiri sindikata ujedinila u zajedničkim zahtevima. On je dodao da će svi časovi biti nadoknađeni ukoliko dođe do obustave rada.

Takođe, smatra da će sigurno biti pritisaka na prosvetne radnike i pozvao je kolege da "ne čekaju milost vlasti da ih izuzme iz smanjenja, jer ova vlast milosti nema".

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da prosvetari traže da im se ne smanjuju plate, jer su već najmanje u javnom sektoru, a 70 odsto zaposlenih ima visoko obrazovanje.

"Naš profesor ima istu platu kao vozač u ministarstvima, sekretarica u policiji", rekao je Brajković i istakao da su zaposleni u prosveti na rubu egzistencije.

Predsednik Granskog sindikata radnika u prosveti Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović smatra da u razgovoru sindikata sa zvaničnicima države nema dijaloga, nego se vodi samo monolog.

"Kao naš poslodavac, vlada je bila u obavezi da sa sindikatima pregovara o smanjenju plata i da se o svemu potpiše Protokol, kao što smo uvek radili. Umesto toga, hoće da plate smanji zakonom, što će biti lako, jer ima većinu u Narodnoj skupštini", rekao je Živanović.

Kako je navedeno, ušteda na platama u obrazovanju na godišnjem nivou iznosi oko sedam milijardi dinara, a to je suma koja se, kako kažu sindikati, može lako nadoknaditi smanjenjem sive ekonomije, na čemu se ništa ne radi.

U sindikatima prosvete razočarani su i načinom na koji se radi Zakon o platnim razredima, jer će, kako smatraju, konzervirati sadašnje stanje i neće ispraviti nepravde, što su prosvetni radnici očekivali.

Štrajk će podržati članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Sindikat radnika u prosveti i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je štrajkovala 1. septembra.

 

Izvor: B92, Tanjug, Beta