Policija nastavlja štrajk, traži sastanak sa Stefanovićem

29.09.2014.

Članovi pet policijskih sindikata danas su nastavili štrajk uz poštovanje zakonskog procesa rada a njihovi predstavnici su zatrazili sastanak sa ministrom Nebojšom Stefanovićem kako bi se rešili problemi i izbegla radikalizacija protesta.

Predstavnici tih sindikata saopštili su da je u štrajku i danas između 80 i 90 odsto radno angažovanih kolega ocenivši da realnu sliku na terenu ne može da promeni informacije iz Ministarstva unutrašnjih poslova da štrajkuje samo pet odsto sindikalnih aktivista.

Oni su na konferenciji za novinare izrazili zadovljstvo što je policija uspešno obezbedila jučerašnju Paradu ponosa, a zatražili su i sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem kako bi se uspostavio socijalni dijalog.

Uz napomenu da policijski sindikati ne traže povećanje već očuvanja sadašnjeg nivoa plate koja je smanjena pre dva meseca za 4000 dinara i da je nezadovljstvo među policijom veliko, predstavnici sindikata su napomenuli i da je, ukoliko dođe do ignorisanja njihovih zahteva, moguća radikalizacija štrajka.

Predstavnik Nezavisnog sindikata policije Veselin Nikolić je rekao i da još uvek nije ostvaren nikakva socijalni dijalog sa poslodavcem ali da je zato, od početka štrajka bilo mnogo pritisaka od strane rukovodioca , posebno u beogradskoj i novosadskoj policijskoj upravi.
"Pozivamo Stefanovića da sedne za sto i da razgovaramo ... to mu je dužnost i obaveza jer ga je narod izglasao na mesto ministra", rekao je Nikolić dok je njegov kolega Miomir Vojinović naveo da je moguća, ukoliko nadležni nastave da ih ignorišu radikalizacija štrajka.

Predstavnik Sindikata vatrogasaca Dušan Ninkov je rekao da je 95 odsto njihovih članova u štrajku objasnivši da se to ne vidi jer se poštuje minimum procesa rada, odnosno izlazi se na teren kada je potrebno.

Po Zakonu o policiji, oni koj isu u štrajku poštuju minimum procesa rada, odnosno izlaze na intervencije kada je ugorožena bezbednost građana i imovine, što je bio slučaj tokom održavanja Parade ponosa, dok radikalizacija štrajka podrazumeva dalje smanjenje obima posla, proteste na ulici.

Predstavnici poilcijskih sindikata najvili su da će tokom trajanja štrajka, koji je počeo 26. septembra bezbednost građana i imovine biti obezbeđena dok su saopštenje o eventualnom načinu radikalizacije obustave rada najavili za sledeću konferenciju za novinare.

Policijski sindikati traže produženja Posebnog kolektivnog ugovora do potpisivanja novog, isplatu zaostalih naknada za dolazak i odlazak sa rada, isplatu jubilarnih nagrada kao i garancije da se na zaposlene neće primenjivati dodatno smanjenje plata.

Štrajku su se osim članova Nezavisnog sindikata policije priključili i članovi Sindikata srpske policije, Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Sindikata vatrogasaca, kao i Sindikata ujedinjene policije.

 

Izvor: Tanjug