Podrška Advokatskoj komori Srbije

28.09.2014.

Pismo podrške upućeno predsedniku Advokatske komore Srbije g. Dragoljubu Đorđeviću.

 

INSTITUT ZA INDUSTRIJSKE ODNOSE
ID 75-2014
27.09.2014.

 

ADVOKATSKOJ KOMORI SRBIJE
Predsedniku g. Dragoljubu Đorđeviću

 

Poštovani g. Đorđeviću,

U ime Instituta za industrijske odnose izražavam podršku legitimnim zahtevima advokature i delovanju Advokatske komore usmerenom na zaštitu slobode profesije i Ustavnog poretka.

Ophođenje predstavnika izvršne vlasti prema profesiji čije interese zastupate i samoj Advokatskoj komori apsolutno je neprihvatljivo. Pogrešne interpretacije položaja i statusa advokata i obustave rada mogu biti izraz ili loše namere ili nekompetentnosti i nepoznavanja osnovnih principa vladavine prava i advokatske profesije. Odluka Vlade kojom se obustavlja od izvršenja Uputstvo Advokatske komore predstavlja nezakonit i protivustavan akt nezabeležen u novijoj istoriji Srbije.

I pored nesumnjive nadležnosti u pogledu utvrđivanja disciplinske odgovornosti, pozivamo Vas da ne pokrećete disciplinske postupke protiv advokata koji krše odluke Advokatske komore. Preduzimanje disciplinskih mera bi zbog nepostojanja zakonske regulative u pogledu obustave rada u ovakvim situacijama moglo bespotrebno iskompromitovati legitimne zahteve i delovanje Advokatske komore. Siguran sam da advokaturu čini dominantna većina časnih i ljudi od integriteta koji neće podleći pritiscima, dok će postupanje pojedinaca koji se ogluše o odluke Advokatske komore predstavljati neizbrisivu mrlju u njihovoj profesionalnoj karijeri.

Značaj spornih pitanja prevazilazi advokatsku profesiju, zbog čega je nužno i značajno da profesionalna udruženja i organizacije koje se bave ljudskim slobodama izraze jasan stav i protest zbog postupanja vlasti. Odsustvo dijaloga i brige za opšti interes je neprihvatljivo u demokratskom društvu i iziskuje jasan odgovor pravne profesije i celokupnog civilnog društva.

U nadi da će prevladati zdrav razum i želji da u interesu profesije i građana Srbije ostvarite svoje zahteve u što kraćem roku,

 

Srdačno Vas pozdravljam

 

Marko Vučenović

Izvršni direktor