Advokati traže ostavku ministra Selakovića

25.09.2014.

Advokati traže ostavku ministra pravde Nikole Selakovića. Oni ne prekidaju obustavu rada uprkos uredbi Vlade o obustavi primene uputstva Advokatske komore Srbije.

 

Članovi advokatskih komora Beograda i Srbije danas su na protestu ispred Palate pravde najavili da će nastaviti obustavu rada do ispunjenja zahteva među koje su uvrstili i ostavku ministra pravde Nikole Selaković. Oni traže i da ih primi premijer Aleksandar Vučić dok su zahtev za ostavku resornog ministra obrazložili neuspelom reformom pravosuđa i ignorisanjem njihovih zahteva.

Okupljeni su na skupu obavešteni da je Vlada donela uredbu kojom se stavlja van snage Uputstvo Advokatske komore Srbije o obustavi rada, što omogućava advokatima koji žele da rade, da prekinu obustavu. Na to je reagovano čitanjem zahteva u kojima je istaknuto da će obustava biti nastavljena do ispunjenja zahteva.

Protest je održan ispred spomenika Caru Dušanu, na platou ispred ulaza u Palatu pravde, a advokat Radoslav Nedić je ukazavši na simboliku mesta okupljanja istakao da se advokati bore za poštovanje ustava, zakona pravdu i poštenje.

"Ne tražimo ništa drugo nego da se poštuju Ustav i zakoni", rekao je Nedić koji je kao i ostali govornici oštro kritikovao "mlađanog ministra" Selakovića.

Na skupu je ukazano i da među advokatima nema podela, politizacije protesta, kao ni namere da dođe do svađe sa javnim beležnicima.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević je optužio vlast da želi da podržavi advokaturu, dok je kolege pozvao da izdrže do kraja u štrajku.

Advokati traže da im bude omogućeno da nastave da sastavljaju dokumente, što su radili pre uvođenje javnih beležnika i to po ceni, kako tvrde, deset puta nižoj nego što je slučaj od kada taj posao obavljaju notari.

Na protestu je istaknuto i da 93 notara, odnosno javna beleženika sada treba da obave posao koji je prethodno radilo oko 8500 advokata.

Advokat Dragan Brajer je, na skupu koji je završen bez incidenata, pročitao zahteve advokata - smanjenje za 10 odsto poreskih opterećenja, smena ministra Selakovića i izmena Zakona o javnim beležnicima.

 

Selaković: Advokati koji žele sutra mogu da počnu da rade

Ministarstvo pravde predložilo je Vladi da na osnovu zakonskih ovlašćenja obustavi primenu Uputstva Advokatske komore Srbije i da uputi Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti tog Uputstva, rekao je ministar pravde Nikola Selaković novinarima na Pravnom fakultetu.

To će omogućiti advokatima, koji žlele da rade, da već sutra počnu sa radom.

"Upravo to će biti znak advokatima koji žele da rade da se sutra vrate u sudnice i da budu dostojanstveni predstavnici advokatske struke na ovaj način na koji to ne ugrožava ni interese građana ni interese države", rekao je Selaković.

Selaković je istakao da u Srbiji ima mnogo advokata koji žele da rade, iako zameraju mnoge stvari "u vođenju politike, što Ministarstva, što Komore".

Ministar je pojasnio da je stavljanje van snage spornog uputstva neophodno da bi se advokati koji žele da rade zaštitili od represije Advokatske komore Srbije, jer se, kako je napomenuo tokom prethodne dve sedmice štrajka dešavalo da oni koji su se pojavili u sudnicma i tužilaštvima dan nakon toga izbrisani sa liste Komore.

"Mera represije je napustiti sudnice, ucenjivati državu i ne odlaziti na ročišta, na pretrese, na saslušanja, onemogućavati policiju da sprovodi akcije hapšenja , onemogućavati tužiocu da sprovodi istragu ili sudu da odredi pritvor gde je to potrebno, to jeste pokušaj represije i nijedna ozbiljna država to neće dozvoliti", istakao je Selaković.

Takođe je napomenuo, da se u tvrdnjama da Uputstvo AKS nije u skaldu sa Ustavom i zakonima poziva na odluku Ustavnog suda iz 2008. godine koji je takav identičan postupak Advokatske komore Kragujevca ocenio kao nezakonit i neustavan.

Bez obzira na sve, Ministarstvo pravde, prema rečima Selakovića, ostaje otvoreno za razgovore sa advokatima o svim temama koje oni smatraju problematičnim za svoj rad što ne znači da sve može da se dogovori kako oni žele.

"I dalje insistiram na tome da napravimo dobar dogovor oko paušalnog oporezivanja advokata, ali da prekinemo sa izuzetno lošom praksom koja je nekoliko prethodnih decenija ovde postojala - da pojedincu makar to bio advokat, država sistemskim propisima dozvoljava da ne prijavljuje svoje prihode na koje treba da plate porez", rekao je Ministar pravde.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da imate ljude koji plaćaju paušalni porez od 15, 20, ili 30 hiljada dinara mesečno ,a da imaju prihode veće od 15, 20 i 50 hiljada evra.

Advokatska komora Srbije optužila je ministra pravde Nikolu Selekatovića da je postavio "ultimatum sa pozicija sile izvršne vlasti" i da je tako povredio Ustav, kao i Zakon o advokaturi.

Advokati su odlučili da se obrate direktno premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i međunarodnim organizacijama, a radi zaštite interesa građana i profesije.


Vučić: Selaković ima moje puno poverenje

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ministar pravde Nikola Selaković ima njegovo "puno poverenje", i da advokati treba da plaćaju veći porez.

"Ja mislim da nisu plaćali dovoljno. Imam puno poverenje u ministra pravde (Nikolu) Selakovića, i uveren sam da će on te probleme umeti da reši", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Povodom otvorenog poziva na razgovor koji mu je uputila Advokatska komora Srbije, premijer je kazao da "nikad ne beži od razgovora", ali da nije rešenje da svako štrajkuje pa da onda "neko dođe i da vam pare".

"Nema više neodgovornih političara koji će da lažu narod tako što će da im povećavaju prihode za mesec dva ili tri da dobiju izbore ili mogu da formiraju koaliciju", istakao je on.

Komentarišući povećanje poreza advokatima, Vučić je rekao da ne zna koliko ono treba da bude, ali da porez "svakako treba da bude veći nego što je bio".

 

Izvor: Beta, B92

Foto: Tanjug