Udovički: Srbija nema naročiti višak zaposlenih u upravi

23.09.2014.

Državni činovnici moraju biti malobrojniji i efikasniji, što nije slučaj sa Srbijom koja nema naročiti višak u ukupnom broju zaposlenih u javnoj upravi, ali ima neadekvatnu strukturu.

 

To, kako je rečeno, zahteva zapošljavanje i obuku onih koji će pospešiti proces evrointegracija zemlje, zaključak je debate na temu merenja učinka javnog sektora.

"Broj zaposlenih u javnoj upravi Srbije po glavi stanovnika, bez javnih preduzeća, čak je i niže na lestvici u poređenju sa državama EU ili je na sredini", rekla je potpredsednica vlade Kori Udovički u uvodnom obraćanju na javnoj debati "Merenje učinka javnog sektora u Srbiji: Zašto, kako i za koga?".

"Mi tek treba da zapošljavamo ljude kakvi su potrebni da možemo da dovedemo Srbiju u EU, ljude koji će moći da rade analize kako bi nam politike bile bolje, koji će da ubrzaju servis građanima", kazala je Udovički koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Ona je novinarima u hotelu Metropol rekla da treba popravljati strukturu javne uprave, obučavati one koji su tu, pri čemu će se "naravno otkriti da imamo i višak zaposlenih ili višak struktura koje odgovaraju nekom drugom vremenu".
"Glavni cilj je unapređenje delotvorne i efikasne državne uprave", poručila je Udovički.

Javna uprava, istakla je, mora da proizvede unapred mnogo bolje analize, zatim da napiše politike, pa da postavi indikatore za te politike, a tek se onda pišu zakoni.
"Zatim treba da se analiziraju efekti tih zakona i da se politike koriguju, ali mi zapravo nemamo dovoljno kvalifikovanih ljudi i uređenih organizacija da to postignemo", zaključila je Udovički.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt podsetio je na evropski standard - da državni činovnici moraju biti efikasniji, a malobrojniji.

"A, veća efikasnost podrazumeva procenu uspešnosti rada državnih čcinovnika", ukazao je on i istakao da nije stvar u usvajanju, već u sprovođenju zakona i politika. "Mi želimo da vidimo održive reforme u smislu njihovog sprovođenja", naglasio je Benedikt.

On je podsetio da je Evropska komisija u izveštajima o skriningu za pregovaračka poglavlja 23 i 24 ukazala u 20 preporuka na potrebu za razvijanjem praćenja rezultata, dok je u sedam preporuka naglašena neophodnost za razvijanje mehanizama evaluacije pojedinih politika pokrivenih ovim poglavljima.

"Mi bismo želeli da postoje akcioni planovi za sprovođenje reformi u raznim poglavljima", rekao je Benedikt.

Zamenik šefa delegacije EU ukazao je da je saradnja države i civilnog sektora neophodna u procesu evrointegracija Srbije i da taj proces treba da bude "transparentan i inkluzivan" gde civilno društvo može da pomogne kako bi svi bili uključeni.

 

Izvor: Tanjug