Krkobabić: Nismo izdali penzionere, bitno je da penzije prate plate

22.09.2014.

Predsednik PUPS Milan Krkobabić kaže da će podržati najavljene mere štednje i umanjenje penzija, ako rezultat budu reforme javnog sektora i punjenje budžeta.

 

"Permanentno ćemo pratiti ostvarenje na ovoj drugoj strani, kako teku reforme javnog sektora i koliko se puni budžet", kazao je Krkobabić na konferenciji za novinare u sedištu te stranke koja čini vladajuću skupštinsku većinu.

On je rekao da očekuje da najavljene mere dovedu do fiskalne konsolidacije, a nakon toga da budu ukinute, kakao bi se prenzije isplaćivale onako kako su zakonom koncipirane.

"Penzioneri očekuju da njihove penzije budu sigurne i redovne", kazao je Krkobabić i precizirao da bi prema njegovim saznanjima penzije u ukupnom proračunu trebalo da budu smanjene za oko pet odsto, pri čemu smanjenjem nisu obuhvaćene penzije niže od 25.000 dinara.

Prema njegovim rečima, sve mere nisu još u potpunosti precizirane, a do kraja će biti koncipirane s rebalansom budžeta.

"To su teške mere, koje će pogoditi i onako istanjen budžet mnogih, ali su neophodne i opravdane okoliko kao rezultat budu imale sveobuhvatne, dubinske reforme javnog sektora", kazao je Krkobabić.

Predsednik PUPS-a umanjenje penzija prihvata i kao vid solidarnosti.

Govoreći o reformama javnog sektora, Krkobabić je istakao da na čelo tih preduzeća treba da dodju ljudi koji će biti spremni da preuzmu odgovornost, obezbede prihod i redovno, na svaka tri meseca, podnose izveštaje o svom poslovanju.

"Postavljam pitanje koliko u budžet mogu da unesu EPS, NIS ili Telekom", upitao je predsednik PUPS-a.

Krkobabić smatra da podrškom najavljenim reformama nije izdao penzionere i pogazio predizborna obećanja, pošto je očuvan osnovni princip da penzije prate plate.

On je konstatovao i da je najavljenim merama zahvaćen onaj srednji sloj, a da će PUPS insistirati na tome da se poreskim merama obuhvate i budžetski prihod ubere od onih najbogatijih u zemlji.

 

Izvor: Beta, B92

Foto: Tanjug