Protest radnika "Jumka" ispred Ministarstva privrede

22.09.2014.

Radnici "Jumka" iz Vranja okupili su se ispred Ministarstva privrede zahtevajući sastanak sa resornim ministrom Željkom Sertićem kako bi mu, kako kažu, ukazali na lošu materijalnu i zdravstvenu situaciju radnika.

 

Postalo je nemoguće da se živi, a radnici nemaju šta da jedu, rekla je novinarima predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, prenosiTanjug.

Prema njenim rečima, samo u poslednjih 10 dana četiri radnice "Jumka" su umrle, a ogroman broj radnika je oboleo od karcinoma.

"Osam meseci pokušavamo bezuspešno da dopremo do nekog od nadležnih, do ministra, a o premijeru da ne govorimo. Pokušavamo da napravimo dogovor da se radnici 'Jumka' vrate na posao", navela je Savićeva.

Na kraju, dodala je, radnici koji su socijalni slučajevi našli su snage i prešli stotine kilometara da bi došli kod svog poslodavca Vlade Srbije.

Savićeva je rekla da je "lepo što se javilo 1.754 potencijlnih kupaca" za preduzeća u restrukturiranju, ali da radnici "Jumka" od toga nemaju ništa.

Ponovila da će radnici ostati ispred Ministarstva dok ih neko ne primi, i ponavlja da "niko nema osećaja za patnje ovih ljudi".

Glavni poverenik ASNS-a u "Jumku" Snežana Veličković je rekla da će, ukoliko se ne nađe konkretno rešenje za radnike tog preduzeća, oni blokirati auto-put u narednom periodu.

"Rukovodstvo preduzeća, koje zapošljava nove radnike, nas je isteralo iz fabrike, i već pet medeci smo napolju ispred upravne zgrade gde ukazujemo na probleme", istakla je Veličkovićeva.

Ona je podsetila da se unazad 10 godina, svakom radniku u "Jumku" duguje oko 30 zarada, dok se u tom periodu rukovodstvo obogatilo.

Veličkovićeva je rekla i da u tom preduzeću radi samo deo konfekcije, a da sadašnji direktor šalje deo proizvodnje privatnim firmama u drugim gradovima.

"Državu čine radnici, narod, a ne čine je političari koji misle samo na sebe. Mi smo ispoštovali Vučićevu predizbornu kampanju, želimo da on kao prvi čovek Vlade, kao i novi ministar, ispoštuje nas i reše nagomilane probleme", poručila je Veličkovićeva.

 

Izvor: RTS, Tanjug