Marš poreskih obveznika

18.09.2014.

Drugi Marš poreskih obveznika pod parolom „ODBRANI NOVČANIK!“ biće održan u subotu, 20. septembra u 12h od Studentskog kulturnog centra u Beogradu do Ministarstva finansija, u organizaciji Libertarijanskog kluba Libek.

 

 

Parola „ODBRANI NOVČANIK“ upućuje na ličnu odgovornost za brigu o tome kako, na šta i koliko država troši novac poreskih obveznika, što je važno za lični prosperitet, posebno u partokratskom i netransparentnom ambijentu koji Srbija živi.

PR menadžer Libeka, Nikola Parun, rekao je da je Marš poreskih obveznika politički odgovor građana svesnih problema u javnim finansijama na rastuće poreze i državnu potrošnju:

 „Pozivamo sve građane da se pridruže Maršu poreskih obveznika i dignu glas protiv državnog rasipništva, najave povećanja PDV-a i rasta javnog duga koji danas iznosi preko 2900€ po građaninu“, rekao je Parun i naglasio da očekuju od ministra finansija da primi delegaciju Libeka nakon Marša. „Verujemo da Ministarstvo u ovako teškoj krizi radi i subotom i da će ministar imati sluha za glas poreskih obveznika“.

Miloš Nikolić, predsednik ove organizacije, rekao je da je Marš poreskih obveznika nadgradnja Libekovih aktivnosti iz prethodnih godina: „Libek je jedina organizacija koja je digla glas protiv dizanja PDV-a 2012, pomogli smo hotelijerima da spreče drastičan rast posebne stope PDV-a 2013, danas smo ponovo na ulici jer verujemo da građani nisu dužni da plaćaju neodgovorno trošenje javnog novca političara“.

Na konferenciji su predstavljeni i ekonomski motivi ovog događaja. Ekonomista Mihailo Gajić, Programski direktor Istraživačke jedinice Libeka napomenuo je da javni sektor, osim što troši mnogo, servira i izuzetno loše usluge. „Prema našem istraživanju, Srbija je država sa ubedljivo najneefikasnijim javnim sektorom od svih (post)tranzicionih zemalja. Jedini način da javne finansije ozdrave, a građani žive bolje, jeste smanjenje rashoda, nikako novo povećanje nameta građanima i privredi“, rekao je Gajić.

Ekonomista Miroslav Prokopijević dao je svoju podršku ovom događaju i rekao da je problem ogromne državne potrošnje globalan, a da su efekti posebno teški na nerazvijene zemlje poput Srbije. „Ovakve akcije su potrebne ali ne i dovoljne. Ja sam zagovornik „Fiskalnog Ustava“, koji bi ograničio državnu potrošnju i zaduživanje bez obzira ko je na vlasti. Sve ostalo je neodrživo“.

Marš poreskih obveznika podržala je stručna javnost, pojedine javne ličnosti, više udruženja građana, ali i Liberalno-demokratska partjia, Nova stranka i pokret „Dosta je bilo“.