NIS dobio glavnu nagradu za filantropiju

18.01.2014.

Naftna industrija Srbije (NIS) a.d. Novi Sad dobila je danas glavnu "Virtus" nagradu za korporativnu filantropiju tokom 2013. godine, i to za doprinos na nacionalnom nivou, a generalnom direktoru NIS-a Kirilu Kravčenku priznanje je uručio ambasador Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

 

NIS je za nagradu nominovalo Udruženje za lokalni razvoj iz Kamenice, i to za finansijsku podršku lokalnim zajednicama u kojima NIS posluje kroz program društveno odgovornog poslovanja "Saradnja radi razvoja".

Kroz ovaj program NIS je tokom 2013. godine podržao 145 projekata u ukupnom iznosu od 88 miliona dinara, a realizovan je i program podrške nauci i obrazovanju "Energija znanja".

NIS je nominovan i za akciju korporativne filantropije u kojoj su zaposleni i kompanija zajedno prikupili 4,7 miliona dinara od kojih su kupljena 23 CTG aparata namenjena porodilištima širom Srbije.

Kravčenko je istakao da je za tu kompaniju i njega lično velika čast što je dobila "Virtus" nagradu, koja je iz oblasti socijalnog delovanja.

"Za poslednjih godinu NIS je napredovao u ekonomskom smeru, povećano je u učešće u budžetu Srbije sa sedam na skoro 14 odsto, a ako uzmemo u obzir i plaćanje dividendi i preko 14 odsto", naveo je Kravčenko.

On je međutim ukazao, da je jednako važno da svake godine rastu socijalne investicije NIS-a, koji je u poslednjih pet godina uložio više od pet milijardi dinara u različite programe - saradnju sa univerzitetom, lokalnim zajednicama, sport, društvo...

NIS ima "srpsko poreklo, ime, srce, ali evropsku budućnost", a ako srpske kompanije žele da budu konkurentne na evropskom nivou, potrebno je ponašanje u skladu sa najstrožim evropskim standardima, rekao je Kravčenko.

On je naglasio da će se NIS i dalje truditi da što više doprinese društvu u Srbiji.

Devenport je takođe kazao da je korporativna društvena odgovornost važan faktor za jačanje konkurentnosti i održivosti evropskih kompanija, ali i evropske ekonomije i društva.

"Mi podrazumevamo da naše kompanije deluju na društveno odgovoran način zato što će njihova delatnost uticati na zajednicu, one zapošljavaju ljude i plaćaju poreze i očekujemo da takođe i preuzmu odgovornost za zajednicu", rekao je Devenport.

On je naveo da je unutar EU pokrenut širok spektar programa u toj oblasti, kako bi se rešila kritična socijalna i ekonomska pitanja.

Devenport je pomenuo i da po procenama stručnjaka, među vodećih 20 zemalja sveta sa najrazvijenijim praksama korporativne društvene odgovornosti, prva tri mesta zauzimaju članice EU - Švedska, Danska i Finska.

On je dodao i da srpske kompanije svakako imaju mogućnost da dodatno ispune svoju društvenu odgovornost, dodajući da rast privatnog i korporativnog angažovanja može da dovede do otvaranja novih tržišta, otvori mogućnosti za ekonomski rast i na taj način, do novih radnih mesta.

Time se stvara i dugoročno poverenje svih učesnika, koje je osnova za održivi nivo poslovanja, kazao je Devenport.

Nagrada "Virtus" za 2013. godinu dodeljena je u ukupno osam kategorija, pored one za doprinos na nacionalnom nivou, i za - doprinos lokalnoj zajednici, za malo i srednje preduzeće, za dugoročno partnerstvo između profitnog i neprofitnog sektora, doprinos socijalnom uključivanju, najinovativniji projekat, volontiranje i za medijski doprinos.

Dobitnici su, osim NIS-a, redom po navedenim kategorijama - Eurobank a.d. Beograd, Slobodna zona Pirot, Telekom Srbija, Delta holding, koncern "Bambi", banka Inteza i eKapija. Konkurs je sprovela Trag fondacija.

Izvor: Tanjug