Advokatska komora traži ostavku ministra Selakovića

13.09.2014.

Novim zakonom o javnim beležnicima advokastska profesija ponižena, ocenio Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević, koji je zbog toga zatražio ostavku ministra pravde Nikole Selakovića. Skupština komore odlučuje da li će advokati iz cele Srbije obustaviti rad.

 

Zakonodavstvom se advokatima zabranjuje da rade poslove koje rade već hiljadama godina", rekao je Đorđević agenciji Beta.

Komentarišući protest advokata u Beogradu Đorđević je isatakao da je problem i nekonzistentna poreska politika i opstrukcija u pregovorima koji se "samo načelno vode".

"Ostale komore, na nivou cele Srbije, smatraju da odluka o protestu ne sme biti personalizovana, ne sme biti na nivou jednog Upravnog odbora", naveo je Đorđević.

"Tako značajne odluke kao što je obustava rada i prestanak zaštite ljudskih prava, što je misija advokature, mogu biti donete samo na nivou, kao što su konferencija i skupština", napomenuo je Đorđević.

Đorđević je najavio da će se danas nakon Konferencije i Skupštine advokatske komore Srbije, koja se održava u beogradskom Domu sindikata znati dalji potezi, kao i odluka o protestu na nivou cele Srbije, a zaključci će biti prosleđeni medijima.

"Skupština će verovatno prihvatiti sve zaključke, sa manjom ili većom rezervom, a Upravni odbor doneti odluku na koji način će se sprovesti mere", kazao je Đorđević.

Advokati u Beogradu stupili su sredu u protest koji će, kako je najavljeno, trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi za umanjenje poreza.

Predstavnici Advokatske komore Beograda počeli su štrajk zbog povećanja paušalnih poreza još 18. juna, posle čega su im se priključili svi advokati u Srbiji.

Sistem pravosuđa bio je u blokadi, sve do 2. jula, kada je doneta odluka o prekidu obustave, jer se bez prisustva advokata ne mogu održavati suđenja.

 

Izvor: RTS, Beta