Socijalno-ekonomski savet bez saglasnosti o minimalnoj zaradi

13.09.2014.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nije postignuta saglasnost o tome da li će se menjati minimalna cena rada, a dogovoreno je da se sednica nastavi u nedelju, budući da je 15. septembar poslednji rok do kada se SES o tome mora dogovoriti, izjavio je ministar rada Aleksadar Vulin.

 

Vulin je novinarima nakon sastanka SES rekao da su se članovi tog tela dogovorili da nastave sa sednicom u nedelju, a da će do tada radna grupa raditi na još nekim detaljima.
"Radna grupa će raditi na još nekim detaljima u smislu novih pokazatelja u ekonomskom smislu na osnovu kojih će se odlučiti da li i koliko treba da se menja cena rada", rekao je Vulin.

On je precizirao da se očekuje nastavak sednice u nedelju, a da će radne grupe početi da rade odmah.

Po zakonu, ukoliko SES ne donese odluku o minimalnoj ceni rada, onda će odluku o tome samostalno doneti Vlada Srbije, precizirao je Vulin.

On je podsetio da SES odluku donosi konsenzusom i da je dovoljno da samo jedan član kaže da nije zadovoljan i odluka neće biti doneta.

On je rekao da su sindikati tražili novu cenu rada, tačnije 137, 9 dinara po satu, a poslodavci da ona ni na koji način ne bude promenjena.
"Država je saslušala i jedne i druge, hoćemo da nastavimo da radimo i da nađemo rešenje. Očigledno nećemo moći da zadovoljimo sve, i jednu i drugu stranu, ali to je uloga države u ovom dijalogu i mi vodimo računa da bi to bilo održivo", rekao je Vulin.

Na današnjem sastanku, kako kaže nije bilo konsenzusa, a nakon što su se čula mišljenja obe strane izaćiće sa računicom i zato je predviđen nastavak sednice.

Vulin je podvukao da minimalna cena rada i minimalna zarada nisu iste kategorija i da su regulisane posebnim članovima Zakona o radu, odnosno minimalna zarada članom 111, a minimalna cena rada članom zakona 112.

On kaže da su se sindikati pozivali na član 112, ne uzimajući u obzir još neke parametre kao što su kretanje zaposlenosti, a da u računicu nije ušla ni produktivnost.
"Minimalna zarada ne mora da ima nikakve veze sa minimalnom cenom rada, jer je minimalna zarada socijalna kategorija kojom mi štitimo nasiromašnije da ne prime manje od minimalne zarade, a minimalna cena rada je ekonomska kategorija", kazao je Vulin.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak rekao je novinarima nakon sastanka da su na današnju sednicu jedino sindikati došli sa konkretnom cifrom i to primenom Zakona o radu, tačnije člana 112, a da prestavnici resornih ministarstva nisu izneli nikave predloge.
"Niko nije osporio našu cifru, čak je i ministar finansija Dušan Vujović rekao da je to tačna cifra, ali je zamolio da održimo još jednu sednicu. Insistirali smo da prethodno bude Radna grupa u kojoj će njihovi predstavnici izneti svoju cifru i svoje poznavanje matematike", rekao je Čanak.

Na pitanje kako su sidinikati došli do računice da minimalac treba da iznosi 137, 9 dinara, Čanak je rekao da je najviše na to uticala cena minimalne potrošačke korpe, ali da nisu imali rezerve prema onome što je kao podatke dala vlada došli bi do cifre od čak 160 dinara po satu.
"Minimalna cena rada i zarada su objedinjene novim zakonom i imamo ozbiljne probleme čak i da se razume šta piše u zakonu", kazao je Čanak ističući da su sindikati razmišljali o tome da predlože vladi da pokrene proceduru za izmene člana 112 Zakona o radu koji reguliše pitanje minimalne zarade.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je stav Unije da minimalnu cena rada ne treba povećavati, jer se za to nisu stekli uslovi u privredi, ali da će podržati konačan stav vlade o tome.
"Smatramo da je prevashodno najvažnije ono što će vlada doneti jer ona raspolaže sa najvise podataka oko toga. Naš predlog je da se ništa ne povećava u odnosu na postojeću cenu rada, jer da bi se došlo do skoro 138 dinara po radnom času to bi značilo da je u međuvremenu privreda Srbije napredovala na nivou najrazvijenih svetskih prvreda, što nije slučaj", rekao je Atanacković.

Sindikati su kako kaže, napravili računicu ali samo u odnosu na neke kriterijume, a najvise u odnosu na rast cene potrošačke korpe, ali nisu uzeli u obzir i druge stvari poput stagnacije rasta BDP-a, potom pad produktivnosti...

On je naveo primer da su pojedine osnovne životne namirnice, ulje, i šećer sada niže nego u 2012. godini.
"Mi ćemo podržati, čak i ako predlog vlade bude iznad čak onoga što mi predlažemo, a mi predlažemo da se ništa ne povećava i ukoliko vlada i predloži povećanje minimalne cene rada mi ćemo ne odustajući od zahteva, podržati stav vlade", kaže Atanacković.

Minimalna zarada u Srbiji već dve godine nije menjana i iznosi 115 dinara po radnom satu.

Vlada Srbije je polovinom jula donela odluku da minimalna zarada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za period jul - decembar 2014. godine u Srbiji ostane 115 dinara po satu.

To znaci da minimalna neto plata u Srbiji iznosi 20.010 dinara, i na tom je nivou od pre dve godine.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug (arhiva)