Kirbi: Analiza efekata propisa korisna za unapređenje poslovnog okruženja

11.09.2014.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi smatra da bi analiza efekata propisa bila korisna za efikasnost državne uprave.

 

Taj postupak bi ukoliko dobije status standardnog bio koristan i za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.

Kirbi je, na Okruglom stolu o analizi efekata propisa i koordinaciji javnih politika u Palati "Srbija", rekao da ne postoji "jedan jedini model analize za sve zemlje", već da on mora da bude prilagođen, kako je rekao, političkom i kulturnom okruženju zemlje.

Američki ambasador je pohvalio Vladu Srbije što je oformila Sekretarijat za koordinaciju javne politike, napomenuvši da je reč o telu koje će imati sve nadležnosti da sprovodi i kontroliše analizu efekata propisa u celom sistemu državne uprave u našoj zemlji.

Kirbi je podsetio da su SAD bile među prvim zemljama u svetu koje su još 1981. godine uvele analizu propisa, a da su kasnije njen primer sledile i druge zapadne zemlje.

"Naš primer je desetak godina kasnije sledila Britanija, a Evropska komisija je uvela ovaj postupak kao standardnu proceduru u svojoj 'beloj knjizi' o državnoj upravi", podsetio je Kirbi.

Američki ambasador je rekao da će posle današnjeg skupa poslati pismo Vladi Srbije o zaključcima do kojih se došlo tokom debate u kojoj učestvuje više američkih stručnjaka za unapređenje regulatorne transparentnosti.

 

Izvor: Tanjug, B92