Sindikati protiv prodaje Galenike po svaku cenu

09.09.2014.

Sindikati Galenike a.d. kao i većina zaposlenih, smatraju da u ovom trenutku ne treba po svaku cenu prodavati Galeniku koja reprogramom dugova i uštedama kompanije može povratiti poziciju lidera u farmaceutskoj industriji Srbije i regionu.

 

U zajedničkom saopštenju Sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata te kompanije navedeno je da je Galenika a.d. krajem prošle nedelje zvanično izašla iz restrukturiranja i da prema najavljenim procedurama, pisma o eventualnoj zainteresovanosti strateških partnera treba da pristignu do 15. septembra u Agenciju za privatizaciju. Potom će Agencija, u zavisnosti od ponuda, preporučiti ministarstvu privrede i Vladi mere, model, i metod za rešenje pitanja budućnosti kompanije, podesećaju sindikati.

U Agenciji za privatizaciju su, kako navode, naglasili da će omogućiti dijalog između predstavnika države, poslovodstva i sindikata pre donošenja konačne preporuke Agencije prema Vladi.

Sindikati smatraju da je neophodno da se sagledaju svi aspekti oko značaja Galenike a.d. za zdravstveni sistem i građane Srbije kako bi se izbegli toliko puta viđeni katastrofalni primeri privatizacija i malverzacija.

Po njihovom mišljenju, Galeniku u ovom trenutku ne treba prodavati po svaku cenu.
"Reprogramom dugova , otpisom dela duga, smanjenjem enormno visokih kamata i uštedama unutar same kompanije, Galenika a.d. može i bez novčane pomoći države za kratko vreme povratiti poziciju lidera u farmaceutskoj industriji Srbije i regionu, za šta imamo i kadar i potencijal. Ovo je preduslov ozdravljenja kompanije", navedeno je u saopštenju.

Sindikati smatraju da bi "nepromišljenom i brzom prodajom" Galenike najviše država bila na gubitku jer bi uz njenu minimalnu pomoć za najdalje dve godine Galenika mogla da u privatizaciju ide kao firma vredna oko 500 miliona evra.

Ukazano je i na pitanje svih dugovanja prema zaposlenima i bivšim zaposlenima, "koji su i pored pregornog rada i zalaganja decenijama unazad, postali kolateralna šteta u zadnjih nekoliko godina usled katastrofalnog rada kadrova koje su razne prethodne Vlade postavljale na vodeća mesta u Galenici, kao i zbog brutalne pljačke kojoj se ne vidi epilog".

Gotovo dvogodišnja proizvodnja nije naplaćena, za lekove koje smo uredno proizveli i izneli na tržište, u iznosu od oko 120 miliona evra. To je jedan od razloga što je Galenika a.d. upala u finansijske teškoće, navode sindikati.

 

Izvor: Tanjug