Zaustavljena proizvodnja Fiata u Kragujevcu

08.09.2014.

Kompanija Fijat automobili Srbija (FAS) saopštila je danas da je u fabrici automobila u Kragujevcu privremeno zaustavljena proizvodnja modela "500L", kako bi resursi bili sačuvani i uskoro bili u punoj funkciji, a Samostalni sindikat te fabrike uputio je dopis Vladi, tražeći rešenje za novonastalu situaciju.

 

"Uzroci privremenog zastoja su eksternog karaktera i odnose se na dešavanja na evropskom i svetskom automobilskom tržištu, koja su uslovljena ekonomskim parametrima i samom ekonomskom krizom", navedeno je u saopštenju FAS-a.

Kompanija ističe da je u savremenom poslovanju, privremeno, kratkotrajno zaustavljanje proizvodnje jedan od uobičajenih metoda koji se uspešno primenjuju u takvoj situaciji, omogućavajući kompaniji da ubrzo nastavi sa radom.

U saopštenju nije precizirano na koliko dana je zaustavljena proizvodnja, a u Samostalanom sindikatu fabrike Tanjugu je rečeno da radnici ne rade od 5. do 9. septembra, kao i da će za to vreme primati 65 odsto od zarade.
"Proizvodnja je zaustavljena za period od 5. do 9. septembra. Imamo nezvaničnu najavu da će prekid trajati još nekoliko dana, a da li će to biti tako zanćemo 10. septembra, kada ćemo imati sastanak sa poslovodstvom", rekao je predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Zoran Marković.

Marković je naveo i da je sindikat tim povodom uputio dopis vladi Srbije, koja je suvlasnik fabrike, kao i premijeru Aleksandru Vučiću.
"Nadamo se da ćemo naći neko rešenje", rekao je Marković i dodao "da fabrika automobila, bez novog modela automobila ili dodatnog posla neće moći normalno da funkcioniše u 2015. godini sa sadašnjim brojem radnika, kojih ima oko 3.000.

U saopštenju FAS-a je naglašeno i da je ta kompanija, kao poželjan poslodavac, sa snažnim osećajem društvene odgovornosti, svesna neophodnosti održavanja poslova za svoje zaposlene, kao i sopstvenog značaja za ekonomiju Kragujevca i cele Srbije.
"Privremeno zatvaranje fabrike je i usmereno upravo ka tome da se fabrika i poslovanje, a samim tim i radna mesta, ljudski i materijalni resursi sačuvaju i stave u punu funkciju u najskorije vreme", navedeno je u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug