Zenica: Spaseno 29 rudara, pet mrtvih

05.09.2014.

Pet rudara je stradalo u zeničkom Rudniku mrkog uglja "Raspotočje" nakon zemljotresa koji je juče pogodio Zenicu. Od 34 zatrpana rudara evakuisano je 29.

 

Akcija spasavanja rudara počela je juče, ubrzo nakon obrušavanja u rudniku "Raspotočje", a sve vreme se tvrdilo da su rudari u dobrom stanju i s dovoljno vazduha da prežive dok spasilačke ekipe ne stignu do njih.

Sedin Husić, predsednik Sindikata rudara Federacije BiH, rekao je prisutnim novinarima da, prema informacijama koje je on dobio od pripadnika spasilačkih četa, tj. od njegovih sindikalnih kolega koji su bili u spasilačkim timovima i gotovo celu noć prokopavali put do zarobljenih rudara, pet rudara nije preživelo gorski udar u zeničkom Rudniku mrkog uglja "Raspotočje".

Kako javlja "Dnevni avaz", novinarima je potvrđena smrt četvorice rudara, dok je peti još u jami i spasioci ne mogu da mu priđu. Ovo je potvrdio Mirsad Kebo, potpredsednik Federacije BiH.

Nuraga Duranović, glavni rudarski federalni inspektor, potvrdio da se za pet rudara još uvek traga.

Međutim, preživeli rudari su potvrdili da su četvorica zatrpani u jednom delu jame, a da niko ne zna za lokaciju petog.

Duranović je rekao da se sada radi na proširenju otvora kroz koji su ušli spasioci s bocama zraka, da bi mogla ući ekipa koja će raditi na daljem iskopavanju i pronalaska tela.

Jamske prostorije su se urušile zbog pritiska nastalog posle zemljotresa snage 3,4 stepena Rihterove skale koji je pogodio Zenicu u četvrtak po podne.

U rudniku su 34 rudara bila zarobljena više od 20 sati nakon jučerašnjeg blažeg zemljotresa koji je prouzrokovao urušavanje jame. Rudari su bili zarobljeni na dubini od oko 800 metara.

Spasilačke ekipe su od juče i tokom noći pokušavale što pre da prodru do zarobljenih rudara.

Tokom današnje evakuacije 29 preživelih rudara, ispred rudnika su se okupili prijatelji, članovi porodica, predstavnici medija.

Preživeli rudari su iz jame izašli crnih lica od zemlje i gasova i plakali su pri susretu s najbližima.

Svi rudari su prevezeni u zeničku Kantonalnu bolnicu na preglede.

Porodice pet rudara, koji nisu preživeli i još nisu izvučeni iz jame, nalaze se ispred rudnika, iščekujući u neverici informacije o njihovim posmrtnim ostacima.

Nesreće u jami Raspotočje događale su se i ranije, a samo ove godine tri puta se obrušavala zemlja, kada je povređeno više desetina rudara.

Prosečna plata rudara u BiH je oko 300 evra, a radnici su više puta protestovali tvrdeći da silaze u okna bez ikakve zaštite, no vlast na proteste nije reagovala.

 

Izvot: Beta, Dnevni avaz, B92