Zašto sindikati traže smenu Radulovića, a ne Krkobabića?

18.01.2014.

List "Politika" pokušao je da otkrije kako je ministar privrede postao razlog sindikalnog besa, a ne ministar rada koji je formalni predlagač Zakona o radu.

 

Dva najveća sindikata u našoj zemlji ne odustaju od zahteva za smenu Saše Radulovića, ministra privrede, kojeg smatraju najodgovornijim za Predlog zakona o radu sa kojim se nikako ne slažu.

Juče su čak najavili proteste i blokade širom Srbije ukoliko se ne odustane od ovog zakona za koji tvrde da će dovesti do talasa otkaza, smanjenja plata i ugrožavanja prava radnika, podseća "Politika".

Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost” i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata, rekli su i da osim novog zakona o radu, Raduloviću zameraju i predložene zakone o privatizaciji i stečaju. Najavili su i da će 23. januara organizovati štrajk upozorenja, a 24. januara će ispred Skupštine i vlade protestovati radnici iz preduzeća u restrukturiranju.

Zanimljivo je da svima promiče činjenica da je formalan predlagač Zakona o radu, koji izaziva najviše kontroverzi, zapravo Ministarstvo rada koje vodi Jovan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera, a ne Ministarstvo privrede.

Kako je i zašto onda ministar Radulović postao glavna meta za sindikate, pita se "Politika".

Upućeni kažu da je prvi razlog početak aktivnije reforme radnog zakonodavstva i privrednog sistema ministra Radulovića. On je bio taj koji je javno obrazlagao sve mere koje treba doneti. Ministar rada gotovo da nije viđen da o tome javno govori.

Osim toga, dok u Ministarstvu privrede prvi čovek govori o izmenama radnog zakonodavstva, u Ministarstvu rada to je na nivou državnog sekretara. A ne može se pobeći ni od toga, kako kaže jedan od sindikalnih lidera, da predsednika PUPS-a iz krugova njegove nadležnosti jedino zanimaju penzije.

I na kraju, ministar Krkobabić je i političar i predsednik stranke i brine šta će ga zadesiti na narednim izborima ukoliko se usvoji nepopularni zakon o radu. Ministar Radulović kao nestranačka ličnost više puta do sada pokazao je da o tome ne brine.

Na sve ovo u Ministarstvu privrede kažu da je Radulović postao meta za sindikate zbog toga što "verovatno niko drugi ne želi da se bavi nepopularnim stvarima”.

"Ministarstvo privrede smatra da je promena Zakona o radu neophodna, jer je to preduslov privrednog rasta. Donošenje izmena radnog zakonodavstva kritično je važno za ozdravljenje srpske privrede i rast zaposlenosti. Predložene izmene su usmerene protiv neradnika i onih koji parazitiraju na državnim jaslama. Reforme koje smo pokrenuli diraju u interese i privilegije interesnih grupa i parazita koje plaćaju svi građani Srbije i takav javašluk mora biti prekinut", stav je ministra Radulovića.

Istini za volju, juče se oglasilo malo poznato Udruženje sindikata penzionera koje je poručilo Jovanu Krkobabiću, ministru rada, da podnese ostavku zbog nedovoljnog zalaganja oko donošenja novog zakona o radu. Vodeći sindikati, ipak, glavnog protivnika vide u Raduloviću.

Javnost je juče uzburkalo i to što je Ljubisav Orbović, gostujući na RTS-u izjavio da ministar privrede od direktora javnih preduzeća traži da im dostavi spisak zaposlenih koji su članovi sindikata. Orbovićev je stav da će to voditi žigosanju sindikalaca. Međutim, u Ministarstvu privrede juče su to demantovali.

"U dopisu koji smo uputili javnim preduzećima 15. januara, pored rokova i pravila za izradu poslovnih planova za 2014. godinu, tražili smo da dostave i primerak kolektivnog ugovora, spisak aktivnih sindikata u tom preduzeću i broj, a ne spisak imena članova svakog od tih sindikata. Osim toga, zatražili smo i troškove svakog sindikata koji su u 2013. godini išli na teret preduzeća", rekli su "Politici" saradnici ministra Radulovića.

List "Politika" na kraju ocenjuje da je očigledno da se spinovanje i poturanje nepotpunih informacija, koje je počelo sa polemikom o novom zakonu o radu, i dalje nastavlja, i podseća da se premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nisu još javno izjasnili povodom zahteva sindikata.

Izvor: Politika, B92