Agroživ: Deo radnika stupio u štrajk glađu

02.09.2014.

Deo radnika Agroživa jutros je stupio u štrajk glađu. Oko 50 njih je krug fabrike zamenilo skupštinskim klupama i tvrde da će tu ostati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

 

Predsednik sindikata Nezavisnost u Agroživu Jovica Katić rekao je da se posle gotovo sto dana štrajka ništa veliko nije promenilo.

"U međuvremenu neki radnici su počeli da rade. Predsedniku opštine predali smo zahteve da nadležne upozna sa onim što tražimo i da nam daju zvanične pismene odgovore na zahteve. To se nije dogodilo, pa smo otpočeli štrajk glađu, dok nam se neko ne obrati, i ne pronađe se rešenje", poručio je Katić.

Vesna Srdić radnica koja radi u toj kompaniji od 2004. godine rekla je da je i ranije bilo ovakvih situacija, ali da je sada najteže.

"Ovo je dno dna. Ne idemo odavde dok se naši zahtevi ne ispune", istakla je Srdićeva

Direktor Agroživa Predrag Amižić potvrdio je da je juče popodne dva sata razgovarao sa radnicima i da ih je upoznao sa svim pravnim aspektima transformacije Agroživa od strane beogradskog Mibrasa, kao i o trenutnoj situaciji.

Kako je rekao, složili su se da treba uraditi socijalni program, da u Vladi Republike Srbije postoji takvo raspoloženje, i da se na tome intenzivno radi.

"Oni su i ranije bili upoznati sa činjenicom da će jedna zarada biti isplaćena. Mi smo isplatili jednu i po zaradu od četiri zaostale, i po mom ličnom mišlјenju nije realno da se taj proces dalјe nastavi. Ono oko čega se nismo složili je to što su oni procenili da ne treba da ulaze u proces proizvodnje Bg Mibrasa, što je, po mom mišlјenju, greška. Trebali su da rade i da dalјe ostvaruju svoja prava, jer je takva šansa pružena lјudima u neposrednoj proizvodnji", smatra Amižić.

Štrajkači su objasnili da su pozvali i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da ih poseti, kako bi ga upoznali sa svim dešavanjima u Agroživu.

Oni su ocenili da državni vrh nije upoznat sa svim dešavanjima u kompaniji i delima, koja su dovela do situacije u kojoj se danas Agroživ i njegovi radnici danas nalaze.

 

Izvor: RTV