Početak školske godine uz štrajk prosvetara

01.09.2014.

 

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizuje danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu jednočasovni skup tokom štrajka upozorenja uz obustavu rada u školama članicama te sindikalne organizacije, zbog najave smanjenja plata u prosveti za 10 odsto.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je da taj sindikat ne sme dozvoliti da se predstojećim rebalansom državnog budžeta smanje plate u prosveti jer su one već ispod republičkog proseka.

"Naš sledeći protest biće onog trenutka kada u Skupštini Srbije bude povedena rasprava o rebalansu budžeta koji podrazumeva smanjenje naših plata za 10 odsto, a ako se to slučajno dogodi, nastavićemo proteste tokom školske godine, na dan primanja plate", rekao je Matijević.

Po njegovim rečima, ostala tri reprezentativna sindikata neće učestvovati na skupu 1. septembra, ali je dogovor da do polovine meseca i oni pokrenu članstvo i budu spremni na eventualni protest.

Matijević je rekao da njegov sindikat zahteva i rešavanje problema tehnoloških viškova, i donošenje zakona o platnim razredima koji bi doprineo pravičnijoj raspodeli novca za plate zaposlenih u javnoj upravi.

On je dodao da ministar prosvete Srđan Verbić još nije pozvao predstavnike tog sindikata na razgovor, ali da se ne sme zaboraviti da ta sindikalna organizacija u svom članstvu ima oko 600 škola i 30.000 zaposlenih koji predstavlјaju respektabilnu zajednicu.

"Samo tražimo garanciju da Ministarstvo prosvete ili Vlada neće dozvoliti smanjenje plata prosvetnih radnika. Mi sad ne tražimo više, kao nekada, sad smo počeli da tražimo da nam ne uzimaju", rekao je Matijević.

 

Izvor: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije