Privatizacija u Srbiji prioritet EBRD-a

28.08.2014.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je spremna da podrži Agenciju za privatizaciju u nalaženju strateških investitora za 502 preduzeća koja su oglašena na prodaju jer to je prioritet u novousvojenoj strategiji te međunarodne finansijske institucije za Srbiju, izjavio je direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone.

 

Patrone kaže da je ta banka uverena da će privatizacija povećati konkurentnost i produktivnost srpske privrede.

"EBRD nudi širok asortiman proizvoda i stručnosti kako bi podržala privatizaciju - od kreditiranja, do kupovine udela, kao i finansiranja kupovine udela u drugim preduzecima ili investiranje u imovinu koja je već kupljena", objasnio je on.

Upitan koja su, po njegovom mišljenju, najatraktivnija preduzeća za investitore sa spiska Agencije, Patrone kaže da je za takvu ocenu potrebna detaljna analiza.
"Generalno, ima preduzeća sa atraktivnijom imovinskom bazom i verovatno kompetitivnijom pozicijom, koja bi mogla da privuku veliko interesovanje investitora", naveo je prvi čovek EBRD-a u Srbiji.

Za konkretniju ocenu, kaže, morala bi da se analizira svaka pojedinačna kompanija.
Smatra da je detaljna lista preduzeća za privatizaciju važan korak ka implementaciji novog Zakona o privatizaciji, koji je EBRD inače, pozitivno ocenila.

"Usvajanje novog Zakona o privatizaciji vidimo kao pozitivan pomak. Sada sledi uspešna implementacija, koja bi osnažila privatan sektor, što bi donelo korist ekonomiji Srbije i smanjilo teret javnim finansijama", rekao je Patrone.

 

Izvor: Tanjug