ASNS uputila zahtev Premijeru da raspusti Socijalno-ekonomski savet

17.01.2014.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata zahteva od predsednika Vlade RS i predsednika Socijalno ekonomskog saveta  Ivice Dačića  hitno raspuštanje Socijalno ekonomskog saveta, utvrđivanje reprezentativnosti svih socijalnih partnera i uspostavljanje zakonitosti u socijalni dijalog i rad sindikata u Srbiji.

 

,,Penzioner, Branislav Čanak je godinama nezakonito član Socijalno ekonomskog saveta i za to vreme konstantno ostvarujuje neprimerene privilegije i veliku ličnu materijalnu korist. U tom cilju permanentno pokušava da monopoliše sindikalnu scenu i svojim bahatim, necivilizovanim i diktatorskim ponašanjem razbija i diskredituje svaki pokušaj sindikalnog jedinstva i zajedničkih akcija.

Ljubisav Orbović, takođe, primenjuje isti obrazac proglašavajući se za jedinog zastupnika ineresa radnika sprečavajući svaki pokušaj uspostavljanja istinskog socijalnog dijaloga. Svojom politikom toplog hladnog pokušava da ostvari ciljeve iza kojih uvek stoji materijalna korist. Podsećamo da je Vlada, bez ikakvog osnova, poklonila SSSS 38 miliona dinara iako je to izričito zabranjeno zakonom, da su funkcije u Socijalno ekonomskom savetu dobro plaćene, da se visoka primanja ostvaruju po osnovu članstva u upravnim odborima fondova i državnih preduzeća, a kako se tamo zastupaju interesi radnika najbolji primer je Galenika.

Vlada stalno ističe borbu za zakonitost kao jedan od svojih prioriteta pa zahtevamo od predsednika Vlade da i u oblast sindikalnog delovanja i socijalnog dijaloga konačno uvede red i poštovanje zakona i uspostavi elementarne standarde primerene civilnom društvu i neprikosnovenoj evropskoj praksi.``

Izvor: ASNS