Vulin sa Konfederacijom slobodnih sindikata o socijalnom dijalogu

18.08.2014.

Na sastanku ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandara Vulina sa predsednikom Konfederacije slobodnih sindikata Ivicom Cvetanovićem i njegovim saradnicima istaknuta je neophodnost da se sva pitanja između socijalnih partnera rešavaju dijalogom.

Kako se ističe u saopštenju ministarsta na sastanku je razmotren niz pitanja značajnih za odnose poslodavaca i zaposlenih u Srbiji, a cilj je unapređenje socijalnog dijaloga na svim nivoima.

Od posebnog značaja je i uključivanje svih sindikata koji okupljaju puno zaposlenih kako bi se obezbedila participacija što većeg broja zaposlenih u socijalnom dijalogu u Srbiji.

Konstatovano je i da je, s obzirom na važeća zakonska rešenja, neophodno u što kraćem roku obezbediti preduslove za kolektivno pregovaranje i usaglašavanje kolektivnih ugovora sa odredbama Zakona o radu, kaže se u saopštenju.

Posebno je istaknuto da Zakon o radu propisuje minimum prava zaposlenih, a da je sve ostalo, osim onoga što je zakonom izričito propisano, stvar direktnih pregovora poslodavaca i predstavnika zaposlenih.

Zaključeno je da je ukrupnjavanje sindikalne scene važno kako bi se omogućilo da se na operativniji način donose važne odluke.

Sastanku su prisustvovali i Miroslav Joksimović (Sindikat Telekoma Srbija), Milenko Čurović (Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti RS) i Milanm Đorđević (Sindikat EPS).

 

Izvor: Tanjug