Vulin: Sindikati shvataju neophodnost privatizacije

14.08.2014.

Moguće je naći rešenja za dobar deo preduzeća u restrukturiranju i za to su predviđeni mehanizmi, kaže ministar rada Aleksandar Vulin.

 

Vulin je na RTV Pink rekao da se sada država jasno opredelila da se spasu sva preduzeća u restrukturiranju koja mogu da se spasu i da je moguće naći rešenja, naravno, ne za sva, ali svakako, za dobar deo njih.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja je ukazao da postoje razni mehanizmi i da je cilj da se oni prilagode u skladu sa potrebama za svako preduzeće.

"Sa sindikatima je dogovoreno da ćemo napraviti jednu interresornu grupu iz svakog od ministarstava koje je nadležno za pojedina preduzeća, sa predstavnicima sindikata, pa da zajedno tražimo rešenja", objasnio je Vulin.

Na pitanje novinara šta će biti sa ostalim preduzećima u restrukturiranju kojima neće biti moguće pomoći, Vulin je odgovorio da postoji socijalni program, da je država za te namene predvidela novac, za dokup staža i da se niko neće naći na ulici.

Vulin je istakao da sindikati razumeju potrebu nalaženja strateškog partnera ili privatizacije preduzeća i da je neophodna saradnja na dobrobit građana.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je podsetio da ima 156 preduzeća u restrukturiranju, koja se već između 15 i 20 godina nalaze u ekonomski neizdrživoj situaciji.

Ta preduzeća dobijaju nekakav novac za plate radnika, dok država ponekad uloži obrtna sredstva, čime se ta preduzeća održavaju u životu, iako za to nema nikakvog ekonomskog opravdanja, obrazložio je Vulin.

Vulin je precizirao da u tim preduzećima radi više od 144.000 zaposlenih, da se o njima mora voditi računa i da država godišnje na preduzeća u restrukturiranju daje 780 miliona evra.

Vulin je izjavio da se kroz zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom novac ponekad neekonomično troši i da će zakonskim mehanizmima biti sprečene zloupotrebe. Vulin je ukazao da se kroz taj zakon troši oko 50 milijardi dinara, da novac ponekad ne stigne do onoga kome je potreban i da je cilj da se sredstva pravilno i ravnomerno rasporede.

 

Izvor: Tanjug, B92