Orbović: Preduzeća u restrukturiranju mogu biti pokretači privrede

14.08.2014.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da očekuje da će moći da opstane dobar deo firmi u restrukturiranju, a da bi 46 među njima, posle oporavka, moglo da bude uzor i pokretač domaće privrede.

 

"Postoji spisak od 46 firmi o kojima se razgovaralo", rekao je on za RTS, posle jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom za rad Aleksandrom Vulinom, na kome su tema bila preduzeća u restrukturiranju.

Orbović je primetio da je u javnosti pogrešno shvaćeno da samo 46 firmi u restrukturiranju, koje su u razgovoru izdvojene od ukupno 156, imaju šansu da taj proces završe uspešno, dok ostale čeka stavljanje katanca na vrata.
"Nismo napravili razliku koje firme imaju šansu, koje nemaju", izjavio je on i dodao da su juče obe strane, i sindikat i vlada, ocenili da postoje firme mogu da se pokrenu brže i da budu pokretač drugima.

Ističući da prodaja tih preduzeća nije u prvom planu i da se o tome nije razgovaralo, Orbović je naveo da je cilj sindikata "da se te firme vrate, da počnu da rade, da se omoguće obrtna sredstva da bi te firme profunkcionisale, da dodu strateški partneri, ako oni ne mogu da dođu onda da se omogući da te firme ne odu u stečaj".

Orbović je naglasio da je upravo zaštita radnih mesta glavni cilj i da sindikati nisu računali koliko bi radnika u procesu oporavka preduzeća sa spiska ostalo bez posla, već treba razmišljati o tome kako da se pokrenu firme i šta one mogu da ponude.

Upitan zašto za pregovarackim stolom sa premijerom juče nije bilo UGS "Nezavisnost", Orbović je odgovorio da su oni dva sindikata i da su potpuno samostalni, što ne znači da u budućnosti neće opet nastupati zajedno, a međusobni odnosi su "na izuzetno visokom nivou".

 

Izvor: Tanjug