Školska godina počinje štrajkom

12.08.2014.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) 1. septembra stupiće u jednodnevni štrajk, a da li će im se pridružiti i ostala tri reprezentativna sindikata znaće se nakon sutrašnjeg sastanka.

 

Član Predsedništva USPRS Jasna Janković rekla je da je sastanak sindikata zakazan sutra za u podne i podsetila da je Glavni odbor Unije još 4. jula doneo odluku o jednodnevnoj obustavi rada i protestu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti USPRS, Sindikat radnika u prosveti Srbije, GSPRS "Nezavisnost" i Sindikat obrazovanja Srbije formirali su štrajkački odbor koji je krajem juna najavio pripreme za veliki protest 1. septembra.

 -Tražili smo da se prvo uredi javni sektor, uvedu platni razredi, pa tek onda smanjuju plate za 10 odsto - objašnjava Janković.
 
Ona je dodala da se sada dešava da zaposleni sa srednjom školom u pojedinim agencijama imaju veću platu u profesora u školama i da bi nepravedno bilo smanjenje plate za 10 odsto na postojeće plate.

Janković kaže da to nije jedini problem, da je mnogo nerešenih pitanja u prosveti, počev od onog šta deca uče u školi, ali i da više od 30.000 nastavnika u školama nema pun fond časova.

 

Izvor: Tanjug, Blic