Nema reformi bez rešavanja pitanja preduzeća u restrukturiranju

11.08.2014.

Direktor Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je da ova institucija ima poverenja u Vladu Srbije i premijera Vučića, ali da Srbija mora da se ubrza na nekoliko frontova i ukazao da reformi nema bez rešavanja pitanja preduzeća u restrukturiranju.

Verheijen kaže da kredit Svetske banke za podršku srpskom budžetu zavisi od toga da li će biti dogovora vlade sa MMF-om, čiji se odnosi temelje na, kako je rekao, surovoj realnosti.

Ukoliko, međutim, Srbija i MMF ne postignu sporazum, Verheijen je rekao da to neće uticati na druge projekte koje Svetska banka radi u Srbiji.
„Trenutno spremamo zajam od 300 miliona dolara za otklanjanje šteta od poplava i odnosi sa MMF-om neće uticati na to. Ukoliko bi se postigao dogovor Vlade Srbije i MMF, nama bi bilo lakše da više sredstava pozajmimo Srbiji i više radimo sa Srbijom“, izjavio je on.

Upitan kako bi ocenio reforme koje su do sada sprovedene u Srbji, šef Svetske banke u Beogradu je rekao da ako se pod upesima misli na donošnje zakona, ona je, dodao je, Vučić u pravu kada kaže da je mnogo postignuto.
„Od liste zakona koje je trebalo doneti, možda jedan, ili dva, nisu donesena. Ali, ako pod uspesima mislite na sprovđenje zakona - što mi u Svetskoj banci uzimamo kao kriterijum - mnogo toga tek treba da počne da se primenjuje. Naravno, jedan od činilaca su i poplave koje su koštale vladu mesec dana rada“, naveo je on.

Srbija, prema njegovim rečima mora da reši pitanje preduzeća u restrukturiranju, ali i javni sektor gde treba rešiti pitanje plata i broj zaposlenih i na tom planu, kako kaže, nema prostora za usporavanje.
"Postoje firme kao što su Srbijagas, EPS i druge za koje takođe mora da se nađe bolje rešenje, ali razumemo da je za to potrebno više vremena", izjavio je on.

Verheijen je rekao da je dosta toga učinjeno na izgradnji Koridora 10, te dodao da bi ovaj projekat trebalo da bude završen 2016.godine.
"Kada sam ja došao, pre godinu dana, mnogo stvari je bilo zakočeno - izdavanje dozvola, naknada za uzimanje zemljišta, isplata sredstava, ugovori sa izvođačima radova... U proteklih godinu dana mnogo tih pitanja je rešeno i Koridor 10 je bio jedan od projekata koji se u regionu pokazao najboljim u proteklih 12 meseci"; istakao je šef kancelarije koja finansira ovaj projekat.

Upitan da li sve može da se završi do kraja 2015.godine, Verheijen je odgovorio da sve ono što je ugovoreno u vreme dok je ovde bio njegov prethodnik Lu Brefor, izuzev kraka koji je trebalo da radi „Alpina", biće završeno do kraja 2015.
"Kao što znamo, ta firma je bankrotirala i to je nešto što niko nije mogao da predvidi. Taj posao će verovatno biti završen u 2016. godini", izjavio je on.

Osim dela posla koji je trebalo da uradi Alpina, Verheijen je rekao da je drugi izuzetak izgradnja još jednog kraka Koridora 10 koji prvobitno nije planiran.
"Ugovor o tome je potpisan nedavno i to ne može biti završeno do 2015",rekao je prvi čovek Svetske banke u Beogradu.

 

Izvor: Tanjug