Potpuno je netačno da će svim budućim penzionerima penzije biti samo 200 evra

17.01.2017.

Povodom teksta u današnjem izdanju dnevnih novina „Danas“, pod naslovom „Svim budućim penzionerima samo 200 evra mesečno“, Ministarstvo privrede ističe da su navodi potpuno netačno i tendenciozno preneti i da je neautorizovan telefonski razgovor predstavnika Ministarstva privrede sa novinarom „Danasa“ pogrešno prenet i istrgnut iz konteksta.

 

Potpuno je netačno da će svim budućim penzionerima penzije biti samo 200 evra mesečno. Nikome ne pada napamet da dira u stečena prava penzinera.

Reforma penzionog sistema jeste veoma važna tema kojom će se baviti Vlada i sva relevantna ministarstva. Za Ministarstvo privrede, iz oblasti za koju je nadležno, ona je bitna u kontekstu smanjenja nameta na rad.

Ministarstvo privrede se sistemski i aktivno bori protiv svih privilegija, zloupotreba, korupcije, interesnih grupa i svih vrsta parazita koji žive na leđima poreskih obveznika i građana Srbije. Zbog njih građani Srbije i žive tako loše. Socijalna politika ne sme više da se vodi preko javnih preduzeća, preko viška partijski zaposlenih koji ne samo da primaju deluks socijalnu pomoć u vidu plate za nerad, nego posle i imaju višestruko veće penzije od svih ostalih u društvu. Račun za ovo plaćaju svi građani Srbije.

Sa druge strane, Ministarstvo privrede zalaže se za jak sistem univerzalne socijalne zaštite dostupan svim ugroženim porodicama Srbije. Smatramo da je postojanje takvog sistema odlika svakog humanog društva kom svi težimo.  

Ministarstvo privrede smatra da, u okviru penzione reforme i uvođenja univerzalne socijalne zaštite, čak i ako neko nije imao nijedan dan radnog staža, kada dođe u godine za penziju humano društvo treba da mu obezbedi primanja koja su dovolјna za život i egzistencijalne potrebe. Svaki građanin koji radi i uplaćuje penzijsko osiguranje će svakako i u svakoj formi penzione reforme imati više od ovog minimalnog iznosa.

Ministarstvo privrede takođe smatra da svaki građanin Srbije mora da ima zdravstvenu zaštitu i da je sadašnji sistem neoveravanja zdravstvenih knjižica neustavan. Nije posao zaposlenih da naplaćuju doprinose za zdravstvo. To je posao države koji treba da obavlјa preko Poreske uprave.

Ministarstvo privrede će čvrsto zastupati ove stavove u svim budućim razgovorima o reformama, kako penzionog, tako i sistema socijalne zaštite.

Izvor: Ministarstvo privrede