Dan građevinara: Teški uslovi rada, najčešće za minimalac

08.08.2014.

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije pozvao je sve članove i građevinske radnike u zemlji da se zajedno bore za Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo Srbije, za bolje uslove rada i veće zarade, a povodom današnjeg Dana građevinara.

 

Kako se navodi u saopštenju, Dan građevinara se dočekuje u nepovoljnim uslovima za život i rad, a zarade građevinskih radnika i dalje su niže u odnosu na druge sektore i dovoljne su tek za pola potrošačke korpe.

Prosečna bruto zarada koja je u junu ove godine isplaćena u oblasti građevinarstva iznosila je 51.248 dinara - u izgradnji zgrada 38.599 dinara, izgradnji ostalih građevina 56.290 dinara i specijalnim građevinskim radovima 50.832 dinara.

Neto zarada je iznosila 37.088 dinara - u izgradnji zgrada 28.026 dinara, izgradnji ostalih građevina 40.602 dinara i specijalnim građevinskim radovima 36.909 dinara).

Pri tome, prosečna bruto zarada isplaćena u junu ove godine u Srbiji je iznosila 61.992 dinara, a prosečna neto zarada 44.883 dinara.

U Sindikati ocenjuju da građevinski radnici u Srbiji rade u veoma teškim uslovima, najčešće za "minimalac", koji se isplaćuje sa višemesečnim zakašnjenjem.

Prekovremeni rad se ne plaća, često ni topli odbrok i regres, a radnici rade bez zaštitnih sredstava, zbog čega je u ovom sektoru najviše povreda, često sa smrtnim ishodom.

Kako se podseća, posle trogodišnje primene, u martu ove godine prestalo je važenje Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije.

Umanjenjem prava i novčanih primanja zaposlenih, ušteđena sredstva se prelivaju u džepove vlasnika kapitala koji će delom tih sredstava nagraditi menadžerski sloj u svojim preduzećima, koji će za njih obaviti "prljave poslove", kažu u SIndikatu.

Iz Sindikata poručuju svim građevinskim radnicima i sindikatima u Srbiji da se ne smeju i ne mogu pomiriti sa ovakvim stanjem i da moraju koristiti sva sredstva sindikalne borbe i pokazati poslodavcima i vlasti da imaju snagu za borbu, kako su to uradili građevinski radnici u Srbiji pre 74 godine.
"Kako to treba raditi pokazuju nam ove nedelje i radnici "Ratko Mitrović-Niskogradnja" strajkujući i protestujući zbog neisplaćenih zarada, naknada i drugih primanja", navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug