Radnici Takovo osiguranja treći dan štrajkuju glađu

06.08.2014.

Grupa od oko 40 radnika "Takovo osiguranje" treći dan štrajkuje glađu u direkciji kompanije zbog odluke Narodne banke Srbije o pokretatanju postupka likvidacije

 

Zbog likvidacije bez posla je ostalo oko 400 radnika tog osiguravajućeg društva.

Predstavnik radnika Dejan Stupar je rekao agenciji Beta da štrajkači uzimaju samo vodu, čajeve i vitaminske napitke.

Polovinu od ukupnog broja štrajkača glađu čine žene.

"Više puta je intervenisala Hitna pomoć, jer ima starijih radnika, sa hroničnim tegobama kao i onih sa visokim krvnim pritiskom. Njima je savetovano da prekinu štrajk glađu, što su odbili, ali je nekoliko njih posle molbi kolega, ipak, jutros otišlo kući", rekao je Stupar.

Po rečima Stupara, u direkciji kompanije svakodnevno radi tim likvidacionog upravnika, a zaposlenima još nisu uručena rešenja o otkazu.

"Likvidacioni upravnik nas je obavestio da je predložio da 112 radnika 'Takova' od ukupno oko 400 bude angažovano određeno vreme na završetku tekućih poslova", rekao je Stupar.

Radnici "Takovo osiguranja" su počeli protest u ponedeljak, 4. avgusta, ispred upravne zgrade u centru Kragujevca odakle su uputili molbu premijeru Aleksandru Vučiću da preispita odluku Narodne banke Srbije.

NBS je prošle nedelje oduzela dozvolu za rad "Takovo osiguranju" nakon što je utvrdila da kompanija nema adekvatnu pokrivenost tehničkih rezervi i da nisu sprovedene mere koje je centralna banka nalagala u postupku nadzora nad poslovanjem.

 

Izvor: Beta, B92