Ministarstvo rada nije nadležno za spor u sindikatu Sloga

06.08.2014.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da nije nadležno da rešava spor unutar sindikata "Sloga" o izboru lica ovlašćenog za predstavljanje i zastupanje sindikata.

 

Ministarstvo od koga su dve strane unutar ovog sindikata tražile da arbitrira u njihovom sporu, navodi u saopštenju da ono "ne može da sprovodi postupak dokazivanja i utvrđivanja, s obzirom na to da je, Zakonom o uređenju sudova, Viši sud nadležan za rešavanje ovih sporova."

Pre dva dana, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da je Željko Veselinović smenjen sa funkcije predsednika ovog sindikata 8. jula i isključen iz sindikata, a za novog predsednika izabran Jovan Đurić, koji je "jedino lice ovlašćeno za zastupanje sindikata". Spor je nastao zbog toga što se Veselinović i dalje oglašavao kao predsednik US S Sloga.

Ministarstvo rada je, navodi se u današnjem saopštenju, u skladu sa svojim nadležnostima, pozvalo na odvojene sastanke obe strane, kako bi im ukazali na zakonske mogućnosti rešavanja problema.

"Ukazujemo da ministarstvo postupa u skladu sa zakonom, te da su svi dopisi i prepiska sa zainteresovanim stranama tačni, istiniti i ispravni, a da saopštenje Željka Veselinovića ne odražava u celosti razgovor koji je vođen u ministarstvu kao i da nije tačna informacija o propustima Ministarstva za rad", navodi se na kraju saopštenja.

 

Izvor: Tanjug