Ministarstvo rada: Nijedan zaposleni neće biti izuzet od primene Zakona o radu

05.08.2014.

Povodom ocene Saveza samostalnih sindikata Srbije da će primenom Zakona o radu biti smanjene zarade po osnovu obračuna minulog rada samo zaposlenima u privredi i privatnom sektoru, a ne i zaposlenima u državnim organima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istaklo je danas da je Zakon o radu opšti propis koji se primenjuje na sve zaposlene u Srbiji.

 

"Nijedan zaposleni neće biti izuzet od primene Zakona o radu, uključujući i odredbe o obračunu minulog rada, da li kroz njegovu direktnu primenu, na zaposlene na koje se Zakon direktno odnosi, ili izmenom posebnih zakona (Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama)", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da Zakon o radu, kao opšti propis, ne može da derogira posebne zakone, već će se posebni zakoni uskladiti sa Zakonom o radu u delu koji reguliše pitanje minulog rada.
"U toku je procedura po hitnom postupku za izmene Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kojima će se na isti način kao u Zakonu o radu regulisati pitanje minulog rada", kažse se u saopštenju.

"Plate zaposlenih u državnim organima (ministarstva, posebne organizacije, službe Vlade i dr.) regulisane su Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika a plate zaposlenih u javnim službama ( zdravstvo, prosveta, kultura i dr.) i organima lokalne samouprave uređene su Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama", navelo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Izvor: Tanjug